Inloggen
Haarlemmermeer

  

Klein Chemisch Afval (KCA)

Klein chemisch afval kunt u naar drie verschillende locaties wegbrengen:
• KCA-wagen (Chemokar)
• Winkeliers in de gemeente Haarlemmermeer
• Milieustraat

KCA-wagen en milieustraat

Meerlanden zamelt bij iedere markt in de gemeente Haarlemmermeer het klein chemisch afval (KCA) in met behulp van de KCA-wagen (chemokar). Ook kunt u aan de KCA-wagen kleine elektrische apparaten meegeven, zoals een strijkbout of een elektrische tandenborstel. Route en data van de KCA-wagen.
Uiteraard kan het KCA ook naar het depot op het terrein van Meerlanden worden gebracht.

KCA inleveren bij winkeliers in de gemeente

U kunt uw klein chemisch afval ook inleveren bij een groot aantal winkeliers in de gemeente Haarlemmermeer.

Blipverts

U kunt uw klein chemisch afval ook kwijt in de Blipverts. Dit zijn inzamelstations voor inktcartridges, batterijen, mobiele telefoons, lampen, CD's/DVD's, adapters, brillen en gehoorapparaten. U vindt de Blipverts bij de winkelcentra. Kijk op www.mijnblipvert.nl voor de lokaties.

Meer informatie over het scheiden van KCA vindt u op de website van Wecycle.

Wat is klein chemisch afval?

In het overzicht kunt u lezen wat onder klein chemisch afval valt.

Wat gebeurt er met uw klein chemisch afval?

Klein chemisch afval wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Zo kan het metaal uit batterijen en accu's worden hergebruik. Van het zink worden bijvoorbeeld dakgoten gemaakt en van het staal spijkers en staaldraad. Cadmium komt weer terug in nieuwe batterijen. Van foto-ontwikkelaar en -fixeer is het waardevolle zilver weer bruikbaar. Olie wordt ten slotte weer als brandstof benut. Het zogenaamde restafval gaat naar speciale verbrandingsovens. De hoge temperatuur vernietigt de schadelijke stoffen en reinigingsinstallaties zuiveren de gassen die daarbij vrijkomen. Door een sterke verbetering van de verbrandingstechniek kan steeds meer afval op die manier onschadelijk worden gemaakt. Kca dat niet kan worden gerecycled of verbrand, wordt veilig opgeslagen.