Inloggen

Prijsvraag gemeente Heemstede “Wie heeft het beste idee om papier te scheiden?”

 In Heemstede scheiden de bewoners hun oude papier en karton al goed, maar toch zit er nog veel recyclebaar oud papier in het restafval in Heemstede. Voor de productie van nieuw papier wordt voor 75% gebruik gemaakt van oud papier en karton. Daardoor hoeven er minder bomen gekapt te worden. Ook scheelt het in de verwerkingskosten: als al het oude papier gescheiden wordt ingezameld, kan een aanzienlijke besparing worden gerealiseerd. Daarom doet wethouder Botter een oproep aan alle Heemstedenaren: "Wie heeft het beste idee van Heemstede om oud papier uit het restafval te houden?"

Wat doet u met uw oud papier?

Ongemerkt wordt veel papier bij het restafval gegooid. Geopende enveloppen, kartonnen verpakkingen, oude kranten; uit gemak gooien we het vaak bij het restafval. Maar al dat papier bij elkaar vormt 17,5% van het restafval in Heemstede. Hiervan is de helft makkelijk te scheiden papier als kranten, tijdschriften en karton.

Wethouder Botter: "Als we ook dit oude papier gescheiden weggooien, levert dat een enorme besparing op, waardoor de burger uiteindelijk goedkoper uit kan zijn. Als al het oude papier goed gescheiden wordt in Heemstede, hoeft er voor de productie van papier 125 hectare bos minder gekapt te worden. Dat is anderhalf keer het Groenendaalse Bos! Daarom roep ik alle Heemstedenaren op: Gooi uw oude papier goed gescheiden weg." En de wethouder doet nog een oproep: "Wie heeft het beste innovatieve idee van Heemstede om oud papier uit het restafval te houden? We zijn op zoek naar nieuwe, nog niet eerder toegepaste inzamelmethoden. Het beste idee wordt beloond met een uitgebreide lunch voor twee personen in het Groenendaalse bos."

Hebt u een goed idee? Mail het voor 4 juli 2012 naar communicatie@meerlanden.nl.

 

Papier scheiden heel belangrijk

Oud papier is de belangrijkste grondstof voor nieuw papier. Benieuwd hoe uw oud papier gerecycled wordt? Bekijk dan hier een filmpje.

Wel bij het oude papier: Oude kranten, tijdschriften en reclamedrukwerk kunnen zo bij het oud papier.Verder zijn ook kartonnen dozen en verpakkingen, oude (telefoon)boeken, wc-rolletjes, enveloppen, papieren zakken, eierdozen en cadeaupapier geschikt om opnieuw te gebruiken.

Niet bij het oud papier: de kartonnen verpakkingen van zuivel en frisdrank. Die hebben een plastic laagje aan de binnenkant. Nat en/of vervuild papier en karton zoals onder andere keukenrolpapier, toiletpapier en behang hoort niet bij het oud papier.

 

  Terug overzicht nieuwsberichten