Inloggen

Winnares 'Het beste idee van Heemstede' neemt cheque in ontvangst!

Uitreiking cheque papierwedstrijd Heemstede

 

Donderdag 19 juli heeft wethouder Jur Botter (wethouder Duurzaamheid) de winnares van ‘Het Beste Idee van Heemstede' verblijd met een cheque voor een uitgebreide lunch bij de kinderboerderij in het Groenendaalse Bos. Het idee van Olga Lohman werd uit de vele inzendingen uitgekozen als het beste idee. Zij bedacht ‘De Papiersnipperdag' om zo meer papier uit het restafval te halen.

Heemsteedse Papiersnipperdag

Mevrouw Lohmans idee is een actie waarbij basisschoolkinderen bewust aan de slag gaan met afval en in het bijzonder oud papier. Op de Papiersnipperdag nemen alle kinderen een kartonnen doos gevuld met ‘zwerfpapier' mee naar school. Dit kunnen bijvoorbeeld enveloppen, notities, tekeningen, wc-rollen en verpakkingen zoals van hagelslag en ontbijtgranen zijn. Dit plakken de kinderen op school op de doos en zo hebben zij een mooie doos om thuis oud papier in te verzamelen. De kinderen kunnen ook meerdere dozen maken en deze kado doen, zodat meer mensen in hun omgeving goed hun oud papier gaan scheiden.

"Uit de vele inzendingen hebben wij dit idee uitgekozen als het beste. Mevrouw Lohman heeft het idee tot in de puntjes uitgedacht en het is samen met de Heemsteedse basisscholen en kinderen heel goed uit te voeren," aldus wethouder Botter. "Ik doe dus meteen een nieuwe oproep: Basisscholen van Heemstede: doe na de zomervakantie mee aan de Papiersnipperdag!"

Heel veel goede ideeën

De reacties op de oproep wie ‘Het beste idee van Heemstede' heeft om oud papier uit het restafval te houden waren overweldigend. De vele ideeën zijn onder te verdelen in vier categorieën:

- Inzameling van oud papier door (sport)verenigingen: verenigingen zamelen op een vaste dag oud papier aan huis in en de opbrengst komt ten goede aan de vereniging.
Deze manier van inzamelen wordt veel toegepast in omliggende gemeenten en levert inderdaad een hoge opbrengst aan oud papier op. In Heemsteedse is dit ook mogelijk, maar er hebben zich nog geen verenigingen gemeld.

- Huis-aan-huis inzameling door Meerlanden, bijvoorbeeld door dozen aan de weg te zetten of via een speciale rolcontainer voor oud papier.
De gemeente heeft bewust gekozen voor een brengsysteem voor oud papier, plastic en glas. Hiervoor zijn op veel plaatsen in de gemeente (ondergrondse) verzamelcontainers geplaatst.

- Belonen van goed scheidingsgedrag en/ of bekeuren van slecht scheidingsgedrag.
De kosten voor het uitvoeren van controles van rolemmers wegen niet op tegen de financiële inkomsten van boetes. Bovendien is dit geen positieve stimulans voor afvalscheiding. Huishoudens die goed afval scheiden worden al beloond in de vorm van een lager tarief afvalstoffenheffing.

- Een aantrekkelijk inzamelmiddel voor in huis: een (versierde) tas, bak of doos. In deze zak of doos wordt het oud papier verzameld. Als deze vol is, kan hij mee naar de verzamelcontainer als u bijvoorbeeld boodschappen gaat doen. Deze tas, bak of doos kan bijvoorbeeld versierd worden door bewoners zelf of door kunstenaars.
Deze ideeën zijn leuk en praktisch uit te voeren. Het beste idee was het idee van mevrouw Lohman, omdat het helemaal uitgewerkt was. Vandaar dat zij de lunch wint bij de kinderboerderij in het Groenendaalse Bos.

Wethouder Botter: "Ik wil alle deelnemers heel erg bedanken voor hun idee! Hoewel er één als beste uit de bus is gekomen, gaan wij zeker kijken of wij de andere inzendingen ook handen en voeten kunnen geven."

Oproep basisscholen: Doe mee!

Alle basisscholen van Heemstede ontvangen een uitnodiging om na de zomervakantie mee te doen aan de eerste Heemsteedse Papiersnipperdag. Bent u nu al enthousiast? U kunt zich alvast aanmelden bij Meerlanden: communicatie@meerlanden.nl.

Papier scheiden heel belangrijk

Ongemerkt wordt veel papier bij het restafval gegooid. Geopende enveloppen, kartonnen verpakkingen, oude kranten; uit gemak gooien we het vaak bij het restafval. Maar al dat papier bij elkaar vormt 17,5% van het restafval in Heemstede. Hiervan is de helft makkelijk te scheiden papier zoals kranten, tijdschriften, verpakkingen en karton. Oud papier is de belangrijkste grondstof voor nieuw papier. Benieuwd hoe uw oud papier gerecycled wordt? Bekijk dan het filmpje www.fnoi.nl.

Wel bij het oude papier: Oude kranten, tijdschriften en reclamedrukwerk kunnen zo bij het oud papier.Verder zijn ook kartonnen dozen en verpakkingen, oude (telefoon)boeken, wc-rolletjes, enveloppen, papieren zakken, eierdozen en cadeaupapier geschikt om opnieuw te gebruiken.

Niet bij het oud papier: de kartonnen verpakkingen van zuivel en frisdrank. Die hebben een plastic laagje aan de binnenkant. Nat en/of vervuild papier en karton zoals onder andere keukenrolpapier, toiletpapier en behang hoort niet bij het oud papier.

 

 

  Terug overzicht nieuwsberichten