Tip 2: koop alleen spullen die je echt nodig hebt

Shop, leen of ruil spullen die je écht nodig hebt

Je ontkomt er niet aan, ook al houd je misschien niet eens van shoppen. Spullen. Af en toe heb je echt iets nodig. Nieuwe spullen kopen is niet duurzaam. Sterker nog, het staat in de top 3 grootste impact op het milieu. Koop daarom allereerst geen spullen die je niet nodig hebt. En heb je echt iets nodig, overweeg dan de volgende 3 duurzame alternatieven.

Leen, ruil of krijg je spullen

In veel gezinnen en families gaat de kleding al van oudere broers/zussen/nichten/neven naar hun jongere familieleden. Dit is een perfect voorbeeld van circulariteit. Dingen zo lang mogelijk gebruiken! Naast kleding wordt er natuurlijk van alles en nog wat geruild en geleend, (tuin)gereedschap, kinderspellen… Dit juichen wij natuurlijk met z’n allen toe!

Voor tweedehands kleding kan je ook terecht bij verschillende kledingbeurzen of kledingruil initiatieven in jouw buurt!

Ga op speurtocht langs kringloopwinkels

Bij kringloopwinkels is er van alles en nog wat te vinden. Het is niet alleen ontzettend leuk om rond te snuffelen op zoek naar vintage koopjes voor de laagste prijs, het is ook heel erg duurzaam! En er liggen echt niet alleen ouderwetse spullen. Je kunt er ook nieuwe dingen vinden, spullen die mensen hebben gekregen en niet kunnen gebruiken.

In Hoofddorp is er de Meerwinkel (de tweedehandswinkel van Meerlanden) waar onze collega’s alle ingebrachte spullen zorgvuldig nakijken en sorteren. Zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen als je op zoek bent naar iets unieks!

Koop je spullen op Marktplaats

Elke dag bezoeken ruim 2.1 miljoen mensen marktplaats.nl. Per dag worden er gemiddeld 350.000 nieuwe advertenties op de website geplaatst, van kleding, verzamelobjecten tot auto’s en huisraad.