Circulaire rolcontainers van Meerlanden

Circulaire rolcontainers van Meerlanden

Voortaan zijn alle rolcontainers die door Meerlanden aan bewoners worden uitgegeven circulair. De nieuwe rolcontainers zijn gemaakt van oude containers en ingezameld huishoudelijk plastic afval. Hiermee zet Meerlanden een volgende stap om samen met gemeenten afval 100% terug te brengen in de kringloop.

Het restmateriaal van oude containers wordt samen met verpakkingen van shampoo, vlees of kwark in een fabriek versnipperd tot kunststof korrels. Dit wordt gerecycled tot nieuwe containers. Zo wordt afval hernieuwt als grondstof voor een duurzaam product.

Duurzaam ontwerp

De kleur van alle nieuwe rolcontainers is grijs. Dit is de kleuruitkomst van alle gemengde kunststof korrels bij het recyclen. Om te herkennen wat er in de container wordt verzameld komt op elke deksel een gekleurde clip. Voor Restafval is er een grijze clip met “Rest”, voor Papier een blauwe clip met “Papier”, voor Plastic, Blik en Drinkpakken een oranje clip met “PBD” en voor GFT en Etensresten een groene clip met “GFT”.

Het voordeel van dit ontwerp is dat de maten en uitvoering van de containers nu uniform zijn. Bovendien kunnen medewerkers van Meerlanden de nieuwe containers in alle gemeenten met één gelijk systeem oppakken en legen. De nieuwe containers zijn verkrijgbaar in de maten: 80, 140, 180 en 240 liter.

 

Wanneer komen de nieuwe rolcontainers?

Het verschilt per gemeente wanneer de circulaire containers worden uitgegeven. Alle gemeenten in de regio passen hun inzamelbeleid aan door actief in te zetten op het verminderen van de hoeveelheid restafval van huishoudens, en het scheiden van zoveel mogelijk recyclebare grondstoffen. De circulaire rolcontainers zijn een onderdeel om deze ‘VANG’-ambities (Van Afval Naar Grondstof) te halen.

De eerste drie gemeenten die hiermee aan de slag gegaan zijn, zijn Diemen, Hillegom en Haarlemmermeer. Bewoners worden hierover door hun eigen gemeente geïnformeerd. Nog goede containers, die in het inzamelsysteem passen, blijven in gebruik. Oude containers, die niet meer in het inzamelsysteem passen, worden opgehaald en versnipperd tot kunststof korrels. Deze zijn weer de basis voor nieuwe circulaire containers.

 

Afvalvrij in 2050

Meerlanden streeft samen met gemeenten en inwoners, bedrijven en partners naar een samenleving zonder afval. Dit betekent dat we met elkaar betere producten gebruiken met een langere levensduur, producten hergebruiken en nieuwe producten maken van afval. Hoe beter we afval inzamelen, hoe meer grondstoffen, energie en producten we kunnen maken. Onze ambitie is om in 2050 volledig circulair, dus afvalvrij te zijn.