Gladheidbestrijders Meerlanden bereiden zich voor op winterseizoen

Gladheidbestrijders Meerlanden bereiden zich voor op winterseizoen

Het prachtige nazomerweer doet niet vermoeden dat Meerlanden is gestart met de voorbereidingen voor het gladheidseizoen. Afgelopen week vond de jaarlijkse vlootschouw van het materieel voor de gladheidbestrijding plaats in Rijsenhout. Samen met leverancier Schuitemaker controleerden de chauffeurs en coördinatoren al het materieel op een goede werking. Hierna bouwden de chauffeurs hun voertuigen op met de strooi-units en reden ter controle de verschillende strooiroutes. In de komende weken worden ruim 200 zoutkisten in Haarlemmermeer en Heemstede uitgezet, zo’n 25 permanente zoutkisten in Aalsmeer worden bijgevuld en de voorraden strooizout en pekelwater worden aangevuld. Meerlanden bestrijdt de gladheid in acht gemeenten: Aalsmeer, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Noordwijkerhout en Lisse.

Oog voor milieu

Ook in het bestrijden van gladheid is Meerlanden samen met de opdrachtgevende gemeenten voortdurend op zoek naar innovatieve manieren die minder impact op het milieu hebben. Een deel van het materieel rijdt op groengas, opgewekt uit GFT. Daarnaast bestrijdt Meerlanden de gladheid met de natzoutmethode en sproeit in Haarlemmermeer de fietspaden met pekelwater. Bij de natzoutmethode wordt het zout gemengd met pekelwater en op de wegen verspreid. Naast een betere werking is hierbij minder zout nodig. Het water voor deze methode haalt Meerlanden uit het eigen composteringsproces van GFT. Dit jaar wordt er in Aalsmeer, Haarlemmermeer en Heemstede gestrooid met BIO-Zout.

Samenwerking

Ieder jaar voert Meerlanden voorafgaand aan het gladheidseizoen een technische controle uit op de 55 weg- en fietspadstrooiers. Vervolgens rijden alle chauffeurs hun strooiroute om te controleren of deze geen obstakels kent die de gladheidbestrijding kunnen belemmeren. In overleg met de coördinatoren en gemeenten worden deze routes vervolgens eventueel aangepast en vastgesteld. Meerlanden werkt in de gladheidbestrijding samen met Heemskerk en onderaannemers PC van der Wiel, Vrijbloed Transport, Roodenburgh en De Jong Transport. Daarnaast worden medewerkers van De Waterwolf en AM Match ingezet bij het handmatig strooien op bijvoorbeeld bruggen. Bij extreem winterweer kan Meerlanden tenslotte een beroep doen op extra veeg- en borstelmachines van de Meerboeren.

Grootste areaal van Nederland

Vanuit Rijsenhout, Heemstede, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout coördineert Meerlanden met een team van zo’n tachtig mensen de gladheidbestrijding voor acht gemeenten en voert de werkzaamheden ook uit. Dit werk doet het team naast hun reguliere baan. Meerlanden bedient het grootste areaal aan gemeentelijke wegen van Nederland.