Leerlingen ’t Joppe starten april met scheiden afval – en het is geen grap!

Leerlingen ’t Joppe starten april met scheiden afval – en het is geen grap!

Wethouder Mariëtte Sedee geeft startschot voor Recycle-educatieprogramma Meerlanden

 

Op donderdag 28 maart gaf wethouder Mariëtte Sedee bij basisschool ‘t Joppe in Nieuw Vennep het officiële startschot voor het Recycle-educatieprogramma van Meerlanden. Een paar dagen later, op 1 april, beginnen de leerlingen en docenten met een mooie uitdaging: het scheiden van afval in de klas in vier grondstofstromen. In de klassen worden vanaf vandaag oud papier en karton, plastic en drinkpakken, GFT en restafval apart weggegooid in gekleurde bakken. Meerlanden zamelt deze stromen vervolgens apart in zodat ze grondstoffen worden voor nieuwe producten en energie.

 

“Wij zijn al lang bezig met duurzame initiatieven en wilden al heel lang afval scheiden op onze school. Nu kan dat en daar zijn wij heel blij mee”, aldus de trotse directrice Heidi Witjes.

 

Tijdens de officiële opening heeft wethouder Mariëtte Sedee aan de kinderen gevraagd wie al thuis afval aan het scheiden is. Er waren veel handjes in de lucht te zien! “Wat goed dat jullie meedoen met afval scheiden! Wat we niet scheiden wordt verbrand, en dat is zonde. Grondstoffen raken op terwijl wij meer dan de helft van de weggegooide spullen kunnen hergebruiken of uit elkaar halen en de onderdelen en materialen opnieuw gebruiken. Door goed scheiden hoeven we dus minder nieuwe kostbare grondstoffen aan te boren.”

NMCX Centrum voor Duurzaamheid heeft voor de leerlingen een lesdag over recycling georganiseerd, zodat ze nu precies weten wat recycling is en hoe dat in de klas werkt.

 

Samenwerking

Het Recycle-educatieprogramma is een samenwerking tussen de school, de gemeente Haarlemmermeer, NMCX Centrum voor duurzaamheid en Meerlanden, met als doel om kinderen te leren dat goed gescheiden afval grondstof is voor nieuwe producten.