Meerlanden sluit zich aan bij Statiegeldalliantie

Plastic inzameling

Grondstoffen- en energiebedrijf Meerlanden heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Het bedrijf schaart zich hiermee achter de voorstanders van een statiegeldsysteem op kleine PET-flessen en blikjes.     

Minder zwerfafval en betere recycling

Partners in de Statiegeldalliantie pleiten voor de invoering van een statiegeldsysteem op alle PET-flessen en blikjes. Inge Luyten coördinator van de Statiegeldalliantie: “Zwerfafval vervuilt straten en de natuur en kost geld om het op te ruimen. Aangezien plastic flesjes en blikjes 40% van het volume van zwerfafval uitmaken, kan statiegeld op deze eenmalige drankverpakkingen een aanzienlijk deel van het zwerfafval-probleem eenvoudig en effectief oplossen. Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder kosten en betere recycling van waardevolle materialen. Dat vinden niet alleen milieuorganisaties belangrijk, maar ook veel bedrijven, verenigingen en lokale overheden delen dit standpunt.” Om te laten zien hoe breed het maatschappelijk draagvlak voor statiegeld is, verenigen zich meer dan 40 organisaties, verenigingen, gemeenten en bedrijven in de Statiegeldalliantie. Samen vragen zij aan de regering om in 2018 statiegeld uit te breiden naar alle petflessen en blikjes.

Opruimen is goed maar statiegeld is beter

Angeline Kierkels, algemeen directeur Meerlanden: “Zwerfafval staat al jaren hoog in de lijst van ergernissen in de openbare ruimte. Bij Meerlanden zetten we ons dagelijks in voor een schone en duurzame leefomgeving. Een omgeving waarin we zwerfafval liever voorkomen dan genezen. Een statiegeldsysteem stimuleert dat afval weer grondstof wordt en daarmee het begin van iets moois. Daarom sluiten we ons graag als eerste grondstoffen- en energiebedrijf in Nederland aan bij de Statiegeldalliantie.”