Nooit meer twijfel bij afval scheiden

Nooit meer twijfel bij afval scheiden

We scheiden steeds meer afval in Nederland. Dat is goed nieuws. Alleen hebben we door het recyclen van zoveel verschillende afvalstromen wel eens twijfel in welke bak welk afval thuishoort. Bijvoorbeeld blik, mag dat bij plastic of niet? Om deze twijfel weg te nemen introduceert Meerlanden in samenwerking met gemeenten de Afvalzoeker. Een handige app waarmee inwoners precies weten in welke bak ze hun blik, spaarlampen, chipszakken en andere twijfelgevallen mogen gooien in hun gemeente.

Voor wie is de app bedoeld?
Afvalzoeker.nl is ontwikkeld voor alle inwoners van de gemeenten in de Meerlanden regio: Bloemendaal, Haarlemmerliede & Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijkerhout en Teylingen. Maar ook andere gemeenten kunnen later aan de app worden toegevoegd.

Wat kun je met de app
Naast afval zoeken in je eigen gemeente, vind je in de app ook complete overzichten per afvalsoort: GFT, plastic, papier, KCA, Textiel, Glas, Grofvuil, Elektrische apparaten en restafval. In deze lijsten kun je zien wat er allemaal in jouw gemeente bij het plastic of papier mag. De app kan eenvoudig worden toegevoegd aan het beginscherm van je mobiel. Handig, dan heb je deze altijd bij de hand.

Welk moois wordt er van afval gemaakt?
Wat gebeurt er met alle ingezamelde GFT, plastic verpakkingen en ander afval? In de Afvalzoeker zie je direct tot welke grondstoffen en producten het afval wordt gerecycled. Mag je afval bijvoorbeeld bij het plastic, dan zie je: PET-flessen, kleding, tennisballen, emmers, kratten en speeltegels.

Nederland in 2050 circulair
Het kabinet wil dat in 2050 al het afval in Nederland wordt hergebruikt. Het is daarom goed nieuws dat er per huishouden steeds minder restafval overblijft. Want hoe beter we afval scheiden en hoe “schoner” het ingezamelde materiaal, hoe meer grondstof en producten we ervan kunnen maken. De Afvalzoeker helpt hierbij.

Afvalzoeker altijd up-to-date
Meerlanden houdt de Afvalzoeker up-to-date. Staat een soort afval nog niet in de afvalzoeker.nl? Dan kun je direct je suggestie doorsturen. Alle ingezonden nieuwe afvalsoorten en twijfelgevallen worden door Meerlanden beoordeeld en toegevoegd. Ook recente recycle ontwikkelingen bij gemeenten kunnen in de app worden toegevoegd of aangepast. Mag blik in jouw gemeente binnenkort bij het plastic? Meerlanden past dit direct aan.

Campagne Afvalzoeker
Op maandag 18 september start Meerlanden in samenwerking met gemeenten een regionale campagne om de Afvalzoeker onder de aandacht te brengen van alle inwoners in de Meerlanden regio. De campagne haakt in op twijfels bij het scheiden: “Blik, mag dat bij het plastic of niet?” Of: “Botjes, mogen die bij het GFT of niet?”