Stientje van Veldhoven geeft startsein Week van de AfvalHelden bij Meerlanden

Stientje van Veldhoven geeft startsein Week van de AfvalHelden bij Meerlanden

Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaf maandagmiddag het officiële startsein voor de Week van de AfvalHelden in Rijsenhout. Van Veldhoven sprak de Helden van afval- en grondstoffenbedrijf Meerlanden toe en overhandigde het eerste exemplaar van magazine de AfvalHeld. “Toen de eerste lockdown inging, merkte je overal in Nederland terecht grote waardering voor jullie als  afvalhelden, met bedankbriefjes op containers en kleurplaten voor de ramen. Dat verdienen jullie wat mij betreft elke dag. Jullie houden door weer en wind onze straten en buurten schoon, en zorgen met de inzameling voor een belangrijke stap om van ons afval weer nieuwe grondstoffen te maken, jullie verdienen deze week!”, aldus Van Veldhoven.

In de week van 1 t/m 7 maart worden de mannen en vrouwen die werkzaam zijn in de afval- en reinigingssector in het zonnetje gezet. Bijna 30.000 professionals halen dagelijks het afval op en zorgen ervoor dat het daarna grotendeels een nieuwe toepassing krijgt. Maar ook mensen die in de openbare ruimte onze straten vegen en prullenbakken legen horen bij de AfvalHelden. Op die manier dragen ze allemaal bij aan een betere en schonere wereld. De Week van de AfvalHelden is in het leven geroepen door de overkoepelende brancheorganisaties*. Tijdens de Week van de AfvalHelden staat waardering voor alle medewerkers van deze partijen centraal.

Waardevol en cruciaal beroep
De medewerkers van afval- en grondstofbedrijven werken in de sector van de toekomst, waarbij afval het begin van iets moois is en zij steeds meer materialen in de kringloop houden. De branche professionaliseert: er worden steeds meer vaardigheden van de medewerkers gevraagd. Van technische en organisatorische kennis, tot communicatieve vaardigheden. Medewerkers in de afvalbranche zijn van vitaal belang voor de volksgezondheid en het draaiend houden van Nederland. En daar zorgen ze dagelijks voor. Iets om trots op te zijn. Zij verdienen onze waardering, iedere dag, en speciaal tijdens de Week van de AfvalHelden.

Waardering
Ongeveer tachtig organisaties in heel Nederland doen mee, waaronder Meerlanden in Haarlemmermeer. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) kwam naar de kern Rijsenhout om de aftrap te doen, samen met directeur Angeline Kierkels (Meerlanden), de Haarlemmermeerse wethouder van Milieu Mariëtte Sedee, directeur van de NVRD Wendy de Wild en directeur van de Vereniging Afvalbedrijven Robbert Loos.

In de Week van de AfvalHelden organiseren de deelnemende afvalbedrijven allerlei activiteiten voor hun medewerkers om extra waardering te tonen. Ook inwoners kunnen meedoen door de speciaal hiervoor gemaakte posters voor de ramen te hangen, kleurplaten aan inzamelaars te geven of door gewoon eens een duim omhoog op te steken als blijk van waardering.. De activiteiten van de organisaties kunnen op social media gevolgd worden via #AfvalHelden en/of #WeekvandeAfvalHelden.