Tip 1: eet duurzaam

Onze tips om duurzaam met eten om te gaan

Dagelijks zien we de lekkerste gerechten voorbijkomen via foodblogs, vlogs, Instagram en andere kanalen. Je vraagt je wel eens af of je nog wegkomt met een oer-Hollandse boerenkool met worst! Eten is hot. Wist je dat vleesconsumptie op de tweede plaats staat van ‘grootste impact’ op het milieu? Op Werelddierendag besteden we daarom aandacht aan duurzaam eten.

Koop duurzaam in

Welke maaltijd je ook kiest, het begint met goede voorbereiding en boodschappen.
Dit kun je duurzaam oppakken:

  • maak vooraf een boodschappenlijstje
  • koop alleen wat je nodig hebt
  • koop groente en fruit van het seizoen
  • koop groente en fruit op de lokale markt
  • kijk voor zuivelproducten bij boerderijen in de buurt

Een echte aanrader is Elsbroekerwei in Hillegom. Bij Elsbroekerwei in Hillegom koop je bijvoorbeeld melk, yoghurt en karnemelk. Een delicatesse! Melk met een dikke laag room bovenop :-). Wij kochten meteen een fles van alle drie. De flessen zijn van glas, ze worden vaker dan 15-20 keer gebruikt en zijn duurzamer dan alle andere soorten verpakkingsmateriaal. Een aanrader én een stapje in de richting van duurzamer leven! Zeker als je deze lekkernijen met de fiets haalt!

Ga voedselverspilling tegen

Heb je restjes eten over? Laat je inspireren door het Voedingscentrum:

Kliekjes kun je ook invriezen, delen met anderen of de volgende dag meenemen voor lunch. En als er echt geen andere optie is, gooi het dan weg in de GFT bak. Dan maakt Meerlanden er in de Groene Energiefabriek weer nuttige nieuwe producten van: Warmte, Groengas, Water, CO2, Citrusbrandstof en Compost.

Eet minder vlees

Eén avond in de week soep is heerlijk! Tomatensoep, broccolisoep, pompoensoep, linzensoep, bonensoep… Noem een groente en je kan er een lekkere soep van maken, vaak in een aantal verschillende varianten. Serveer er croutons bij, gemaakt van oud brood. Of maak een tosti kaas voor de grote eters.

Een andere vegetarische topper is lasagne met pompoen en geitenkaas. Of pizza (Margherita, Quattro Formaggio). Laat je fantasie de vrije loop! Je kunt bijvoorbeeld ook zelfgemaakte patatjes met een rijk gevulde salade als avondeten voorbereiden. Of samen met de kinderen pannenkoeken bakken en experimenteren met vormen, kleuren en beleg. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Veel inspiratie en lekkere vegetarische gerechten kun je vinden op dehippevegetarier.nl, maar natuurlijk ook bij je (buitenlandse) vrienden, collega’s of buren!

In onze zoektocht naar nieuwe ideeën hebben we een kijkje genomen in de Tsjechische keuken. We hebben twee populaire (herfst)gerechten geproefd: gefrituurde parasolzwam en gefrituurde bloemkool. Smaak van de parasolzwammen kun je vergelijken met die van gefrituurde champignons. In Nederland kun je deze zwammen niet in de winkel vinden, maar portobellos zijn een goed alternatief. Ze zijn lekker met gekookte aardappelen en tomatensalade.

Gefrituurde bloemkool is een Tsjechische versie van tempura. Je maakt eerst roosjes van de bloemkool, en deze kook je heel kort. Daarna haal je ze door een beslag van meel, ei en paneermeel. Vervolgens frituur je de roosjes in hete olie goudbruin, totdat het gepaneerde laagje lekker krokant is. Op dezelfde manier kan ook knolselderij bereid worden. ook dit is super lekker!

Filter je frituurolie

Is je gebruikte olie niet verbrand, dan kun je het door een koffiefilter filteren en nog een paar keer gebruiken. Is de olie niet meer bruikbaar? Doe de afgekoelde olie in een plastic fles. Als deze vol is kun je het wegbrengen naar de Milieustraat, of in speciale bakken inleveren bij de supermarkt.

Doe de test: hoe groot is jouw voedselafdruk?

Wil je testen hoe duurzaam jij met voeding omgaat?
Test het hier!