Tip 3: Ontspullen

Ontspullen

Het mooie weer wekt niet de indruk, maar de dagen worden korter en de winter is in aantocht. Tijd om eens goed om je heen te kijken en de boel op te ruimen. Geen grote najaarsschoonmaak, maar ontspullen! Dat klinkt beter. Jezelf letterlijk ontdoen van spullen. Ontspullen geeft niet alleen een opgeruimd huis, maar ook een opgeruimd hoofd. Hierdoor krijg je meer rust en word je gelukkiger.

Ontspullen maakt blij

We stikken van de spullen. Letterlijk. Je verzamelt in de loop van je leven spullen die je nooit gebruikt en nooit nodig zult hebben. Spullen die je kunt wegdoen, weggeven of verkopen. Tijd om met een frisse blik om je heen te kijken en deze spullen weg te geven of te verkopen.

De 5 basisregels van ontspullen

  1. Doe weg wat je niet of niet vaak gebruikt (als je het nodig hebt, kan je het lenen)
  2. Doe weg waar je niet blij van wordt
  3. Doe het in je eigen tempo
  4. Doe het regelmatig, laat het een onderdeel van je leven worden
  5. Gouden regel: één in = één uit! (als je iets koopt, moet je iets anders weg doen)

Er zijn tientalen boeken geschreven en honderden adviezen op internet te vinden over ontspullen. Iedereen kan het op zijn eigen manier doen. Wil je weten hoe? We vonden 10 inspirerende manieren om het aan te pakken.

Ruim duurzaam op

Wil je het helemaal goed doen, kies dan net als wij voor duurzaam ontspullen! Dit helpt ook bij het wegdoen van iets waar je moeilijk afstand van kan doen. Het geeft een goed gevoel als je iemand anders blij maakt met iets waar jij niets meer mee doet.

Wij delen graag onze tips:

Geef je spullen een tweede leven

Zorg ervoor dat jouw spullen hergebruikt kunnen worden. Je kan ze weggeven of verkopen.

Boeken
Heb je boeken uit en wil je ervan af? Laat ze dan gratis (in Amsterdam) ophalen door Mees Donders of breng ze naar hem toe: boekenophalen.nl

Je kunt je boeken ook aan “Books 4 life” doneren: books4life.nl

Speelgoed
Heb je speelgoed waar thuis niet meer mee wordt gespeeld? Doneer dit aan de speelgoedbank in Haarlem! Daarmee maken zij een ander kind weer blij.

Kleding
Heb je representatieve kleding die je niet meer past, geef het aan “Dress for succes” waar mensen worden geholpen goed gekleed op hun sollicitatiegesprek te verschijnen.

Spullen

Breng je goede spullen naar de kringloopwinkel, zodat anderen er weer plezier van hebben. Bijvoorbeeld onze eigen kringloopwinkel Meerwinkel in Hoofddorp!

Breng je spullen naar de Milieustraat

Zijn je spullen stuk of niet interessant voor een ander? Breng ze dan naar de Milieustraat. Daar worden materialen gerecycled en kunnen de onderdelen dienen als grondstof voor nieuwe producten. Want elk stuk afval is het begin van iets moois! Zo maak jij een duurzame stap richting een circulaire economie.