Tip 4: Duurzaam schoonmaken

Duurzaam schoonmaken

Gisteren gaven wij tips om duurzaam te ontspullen. Vandaag doen we een paar suggesties om duurzaam schoon te maken! Hoe? Met ecologische schoonmaakmiddelen en een klein beetje water en/of energie. Natuurlijke middelen werken vaak net zo goed of zelfs beter dan synthetische middelen. Je kunt ze eenvoudig zelf maken of gewoon in de winkel kopen.

Natuurlijke of synthetische middelen

Ecologische of natuurlijke schoonmaakmiddelen bevatten zeepbestanddelen op plantaardige en minerale basis. Deze worden geheel afgebroken en zijn niet schadelijk voor ons milieu. Terwijl synthetische schoonmaakmiddelen op basis van aardolie zijn gemaakt. Hierdoor zijn deze slecht afbreekbaar. Bovendien zijn de chemische stoffen in deze middelen niet altijd goed voor onze gezondheid.

DIY homemade schoonmaakmiddelen

Wij hebben een aantal eenvoudige recepten getest. Ze zijn snel gemaakt, effectief en goedkoop!

Wasmiddel
Voor 5 liter (wit of bonte was) heb je nodig:
– 80 gram geraspte zeep of zeepvlokken
– 40 gram soda (voor de witte was)
– 5 liter water (kokend)
– 60 druppels etherische olie

Bekijk hoe je het wasmiddel eenvoudig zelf kunt maken.

Afwasmiddel
Afwassen met de hand is duurzamer dan de vaatwasser. En, als je tijd hebt, ook gezellig!
Een recept voor je eigen afwasmiddel:
– 1 cup zuiveringszout of baking soda (240ml)
– 2 cup kristalsoda
– 1/2 cup fijn zeezout
– 1/2 cup citroenzuur (korrels)

Zie de volledige instructies.

Allesreiniger
Maak een verhouding van 50% water en 50% schoonmaakazijn en giet dit in een spuitflacon. Voeg hier eventueel een paar druppels etherische olie aan toe of de schil van citroenen. Schud het goed door elkaar en voilà, je allesreiniger is klaar voor gebruik!

Recept allesreiniger

Wil je een allesreiniger zonder azijnlucht maar met een citrus-achtige geur?
Gebruik dan 100 ml azijn en schillen van 2 citroenen.

Recept allesreiniger met citrusgeur

Koop milieuvriendelijke producten

Geen tijd of zin om je eigen schoonmaakmiddelen te maken? Koop dan natuurlijke middelen (online) bij natuurwinkels of gewoon in de supermarkt. Ze zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen en bereid door middel van een biologisch productieproces.
Voorbeelden van merken zijn Ecover, Klok, Neutral, Marcel’s Green Soap, Klok, Sonett.

Ecover
Bijna 20 jaar geleden begonnen met fosfaatvrije waspoeder. Inmiddels hebben ze veel meer producten die bijdragen aan een gezondere wereld. Nieuw in het assortiment is een afwasmiddel verpakt in een fles gemaakt van 50% “ocean plastic” en 50% gerecycleerd plastic. Mooi initiatief.

Marcel’s Green Soap
Milieuvriendelijke zeep, getest door Marcel’s drie dochters in het thuislaboratorium. Schoonmaakmiddelen van dit familiebedrijf ruiken heerlijk, maken goed schoon, bestaan uit natuurlijke ingrediënten en zijn verpakt in gerecycled plastic. Aanrader!

Klok
“Hier wordt zeep gemaakt die klinkt als een klok”, was de uitspraak van Johannes Lodewijk van Apeldoorn, die in 1902 het familiebedrijf “Zeepfabriek de Klok” oprichtte in het plaatsje Heerde. Hier werd later het wasmiddel naar vernoemd: “Klok”. Dit meer dan 100 jaar oude bedrijf gebruikt zorgvuldig geselecteerde ingrediënten.

Geen sportschool meer nodig!

Er zijn super veel mogelijkheden om duurzaam aan de slag te gaan. Zelfs voor een schoon fris toilet is geen chloorbleekmiddel nodig! En naast het voordeel van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen is er nog een voordeel. Met schoonmaken verbrand je calorieën. Pak in plaats van de stofzuiger een keer de bezem en doe de afwas met de hand. Wil je echt bewegen en zweten, dweil dan je hele huis. Hoef je niet meer naar de sportschool. Twee vliegen in één klap!