Tip 5: Go Green!

Tips voor een ‘groene’ dag

Op de dag van de duurzaamheid geven wij onze laatste duurzaamheidstip in de reeks van 5. Een bundel van tips om een doordeweekse dag volledig te verduurzamen. Goed bezig voor het milieu, je gezondheid én je portemonnee.

Tips voor de ochtend

Duurzaam wakker worden
Zet als je gaat slapen je mobiel uit. Gebruik je je mobiel als wekker? Zet dan je telefoon op vliegtuigstand. Dit verbruikt minder energie dan de stand-by stand en je wekker gaat gewoon af. Er bestaan ook wekkers die op water- en/of zonne-energie werken. Dan heb je helemaal geen batterijen en stroom meer nodig! Voorbeeld klok op water-energie of Voorbeeld klok op zonne-energie.

Zuinig met licht
Je hoeft natuurlijk niet je hele huis te verlichten. Verlicht alleen de ruimten waar je bent. En kies voor ledverlichting waar het kan. Of kijk bij aanschaf van lampen naar het energielabel op de verpakking: A++ is het zuinigst.

Verwarming op nachtstand
Laat in de korte tijd dat je je klaar maakt om naar je werk te gaan de verwarming op nachtstand staan. Wil je toch wat warmer wakker worden? Probeer dan een graadje minder. Vaak ben je ’s ochtends in beweging en voel je dit niet. Minder uitstoot en een makkelijke besparing op je energierekening!

Kort en (ietsje) kouder douchen
Neem een korte powerdouche en zet de kraan een tikkie kouder dan je gewend bent. Je bespaart dan niet alleen, je wordt ook nog eens goed wakker. Draai ook de kraan dicht als je je aan het inzepen bent, dat spaart enorm veel water. Luister je graag muziek onder de douche? Gebruik dit als timer, een-twee nummers en hup, eruit! Meer douchetips vind je hier.

Duurzaam tanden poetsen
Wist je dat de productie van een tandenborstel maar liefst 1,5 kg aan verborgen afval genereert? Je kunt hiervoor een alternatief gebruiken zoals: een biologisch afbreekbare tandenborstel van bamboe. Draai altijd de kraan dicht als je aan het poetsen bent, zo voorkom je onnodige waterverlies. Er zijn tegenwoordig ook tandpasta’s in duurzame varianten verkrijgbaar, zonder microplastic en chemische stoffen. Dan komen deze stoffen niet via het water in de natuur. Je kunt in plaats hiervan ook je eigen tandpasta maken: DIY-tandpasta recept.

Goed ontbijten
Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Besteed daarom goed aandacht aan wat je ’s ochtends eet. Hiermee start je de motor van je lichaam. Met een goede start is de kans kleiner dat je halverwege de ochtend trek krijgt en gaat snacken.

Voorbeeld duurzaam ontbijt:
– Fruit en groente, het liefst van het seizoen en lokaal
– Vezels, volkoren brood of ontbijtgranen
– Vegetarisch, liever een plakje kaas dan ham
– Kraanwater, (kruiden)thee

Vervoer
Probeer vaker te lopen of te fietsen. Bijvoorbeeld als je de kinderen naar school brengt. Mocht je toch een ander vervoermiddel gebruiken, dan zijn er mogelijkheden om de CO2-uitstoot te compenseren. Kijk bijvoorbeeld op:  www.greenseat.nl

Tips voor op het werk

Waar je werkt bepaalt vaak hoe duurzaam je kunt handelen. Omdat dit voor iedereen anders is geven we een paar algemene tips.

Eerst koffie!
Of thee natuurlijk. Neem je eigen beker of thermosbeker mee naar het werk. Daarmee bespaar je onnodige (plastic)bekers. Leuke tip om iemand cadeau te geven! Let bij aankoop op de hoogte van de beker, dan past deze in de koffiemachine. Thermosbekers zijn ook handig om onderweg mee te nemen.

Lunch @work
Neem je eigen boterhammen mee in een broodtrommel. Dit is milieuvriendelijker dan plastic zakjes. Je kunt ook een herbruikbare lunchverpakking van stof kopen. Nog belangrijker voor het milieu is welk beleg je op brood doet. Minder vlees scheelt enorm! Daarnaast is lokaal voedsel altijd duurzamer dan producten die grote afstanden maken voordat ze op ons bord terechtkomen.

Zuinig met kantoorartikelen
Wees zuinig met wat je gebruikt. Heeft het uitprinten van de informatie echt toegevoegde waarde? Gebruik dan in ieder geval gerecycled papier of papier gemaakt van landbouwafval. Ook pennen en andere kantoorartikelen zijn verkrijgbaar in duurzame materialen. En ga altijd voor digitale post, de postduif is minder duurzaam!

Afspraken buiten de deur
Probeer auto- en vliegreizen te beperken. Kies ook hier, als het kan, voor digitaal. Online vergaderen is toegankelijk voor iedereen. En heb je samen met collega’s een afspraak? Reis dan samen. Dat is gezelliger, of in ieder geval milieuvriendelijker!

Papieren handdoekjes
Hangt er geen handdoek maar zijn er papieren doekjes? Droog dan je handen zonder doekjes of gebruik 1 doekje. Vaak trekken mensen automatisch een stapeltje doekjes uit de houder, maar er is meestal maar eentje nodig. Grote verspilling die je makkelijk kunt voorkomen.

Tips voor in de avond

Boodschappen doen
– Neem je eigen boodschappentas en zakjes mee voor fruit/groente/brood
– Maak een boodschappenlijst (en neem hem mee 😉
– Kies onverpakte groente (op de markt kun je plastic 100% vermijden!)
– Kies voor lokale producten
– Eet niet alle dagen vlees, verras je familie (en jezelf 😉 met een heerlijke vegetarische maaltijd
– Vraag bij de bakker (of in de supermarkt) of ze het brood in een meegenomen zak kunnen inpakken

Wil je geen plastic verpakkingen? Kijk hier voor inspiratie.

Verwarming graadje lager
Verwarm geen ruimten waar je zelf niet bent en zet de verwarming een graadje lager dan je gewend bent. Dit is gezonder en je merkt het vaak niet eens. Zeker niet als je bijvoorbeeld actief aan het schoonmaken bent. Zet de verwarming een uur voor je naar bed of naar buiten gaat in de nachtstand.

Energiezuinig koken
Gebruik niet te veel water als je kookt. Een klein laagje water zodat groenten of aardappelen niet droog koken is voldoende. Daardoor blijven ook meer vitamines behouden. Kook met deksel op de pan in een kleinere pan. Dan is er minder warmteverlies.

Kook een dubbele portie eten. Dit scheelt niet alleen in je portemonnee, maar ook in tijd. Je hoeft het de volgende keer alleen maar op te warmen. Vaak heb je met een paar kleine aanvullingen weer een compleet andere maaltijd.

Offline eten
Zet tijdens het eten de tv, computer en iPad uit. Samen eten en drinken is veel gezelliger zonder scherm.

Stand-by uit
Voorkom sluipverbruik en haal alle laders uit het stopcontact. Zet ook je apparatuur uit als je naar bed gaat. De stand-by stand kost energie.