Week van de Circulaire Economie: 5 mooie voorbeelden

De Week van de Circulaire Economie: 5 mooie voorbeelden!

Deze week is het de Week van de Circulaire Economie. Een jaarlijkse, landelijke campagneweek die wordt georganiseerd door Nederland Circulair. Wij delen deze week daarom iedere dag een inspirerend voorbeeld hoe bedrijven dit in de praktijk doen. Doe er je voordeel mee!

 

Als eerste voorbeeld: de Too Good To Go app

Wil je lekker eten voor een klein prijsje én de strijd aangaan tegen voedselverspilling? Download dan de Too Good To Go app. Terwijl je geniet van overheerlijk eten, steun je de lokale ondernemer. De lokale ondernemer heeft minder verspilling én krijgt nieuwe klanten over de vloer. Goed voor jou, lokale ondernemers en de wereld; Win-Win-Win!

Zelf hebben wij al de eerste doosjes met lekkere producten opgehaald bij Ekoplaza voor een mooie prijs. Leuk om met collega’s te doen én om als bedrijf aan mee te doen wanneer je onvermijdelijke overschotten hebt.

Want verspilling tegengaan is een vorm van preventie en een Circulaire Economie is een economie zonder afval!

 

Voorbeeld 2: Paperwise

Er zijn in Nederland (helaas) nog maar weinig papierloze kantoren. Veel mensen kunnen zich nog niet voorstellen om zonder papier te werken en dat terwijl papierloos werken veel voordelen biedt.

Wij zijn met z’n allen zo gewend om papier in verschillende vormen en maten te gebruiken, dat wij een stap naar een kantoor zonder dit mooie materiaal niet gauw durven zetten. Voor degenen die dat willen proberen, delen wij een paar tips.

Wie er nog niet klaar voor is zou wel kunnen overwegen om duurzaam papier gaan gebruiken. En met duurzaam bedoelen wij niet gerecycled papier 😉

Maak kennis met Paperwise!
Paperwise gaat slim om met afval (Wise With Waste), hun papier en karton is gemaakt uit landbouwafval, stengels en bladeren die overblijven na de oogst waardoor agrarisch restmateriaal een 2e leven krijgt. Deze nieuwe generatie papier en karton van hoogwaardige kwaliteit, verkleint de ecologische voetafdruk met 47% in vergelijking met FSC papier van houtvezels en 29% (!) ten opzichte van gerecycled papier.

Een mooi voorbeeld van een biobased circulaire economie. Voor meer info kan je de site bezoeken.

 

Voorbeeld 3: onze samenwerking met kledingleverancier Heigo

Met ingang van dit jaar werkt Meerlanden samen met kledingleverancier Heigo. Met hen zorgen we ervoor dat onze bedrijfskleding, zonder in te boeten op comfort en veiligheid, volledig circulair wordt! Onze oude werkjassen en -broeken worden weer onze nieuwe jassen en broeken. Heigo gaat onze bedrijfskleding wassen, vermaken en repareren. Is de kleding niet meer te repareren, dan zorgt het kledingbedrijf voor een maximale recycling van de materialen. Dit betekent dat we afgedragen kleding voortaan dus terugbrengen naar de leverancier en weer terugkrijgen als nieuwe kleding.

Een mooie, nieuwe stap naar volledig circulair ondernemen!

 

Voorbeeld 4: Fairphone

Maar liefst 93% van de Nederlanders is in het bezit van een smartphone. 25 Jaar geleden was een vaste lijn DE verbinding met het buitenwereld en nu lijkt het alsof wij niet meer zonder een mobiel kunnen. Een smartphone kan tegenwoordig van alles en nog wat maar is het echt zo goed voor ons? Daar twijfelt men over. Waar het zeker helemaal niet goed voor is is het milieu. Elke smartphone die gemaakt wordt heeft een enorme ecologische voetafdruk!

Wat kunnen wij doen om deze afdruk te minimaliseren zonder dit onmisbare gadget op te geven? De duurzame smartphone kiezen – Fairphone!

Fairphone is een maatschappelijk betrokken onderneming die zich inzet voor eerlijkere elektronica. Dankzij het modulaire ontwerp van hun smartphone hebben gebruikers meer controle over hun telefoon. Naast het duurzame ontwerp, waarmee de ecologische voetafdruk van een smartphone met wel 30% verminderd kan worden, is er bij de Fairphone veel aandacht besteed aan eerlijkere grondstoffen, verbeterde werkomstandigheden voor fabrieksmedewerkers en meer optimale recycling.

Check de website voor alle informatie over dit bijzondere produkt!

Beeldmateriaal is van vervanging van de camera module die door val van de telefoon beschadigd raakte. Levertijd onderdeel is 3 dagen, reparatietijd ongeveer 5 (!) minuten. 🙂

 

En voorbeeld no. 5: Bierbrood en broodbier van Bakker van Vessem en Jopenbier

Ons laatste voorbeeld is een toonbeeld van circulaire samenwerking waarbij buren elkaars ‘afvalstromen’ gebruiken om er mooie producten van te maken.

Bakker Van Vessem en bierbrouwerij Jopen maakten in 2018 speciaal voor Vaderdag bierbrood én broodbier. Van de bierborstel van Mooie Nel IPA bakte Jos Huijbregts een lekker, stevig brood en van de broodresten van Van Vessem brouwde Jopen een frisse English Pale Ale. Volledig lokaal en zo min mogelijk voedselverspilling. En als er al wat weggegooid moest worden, werd dat weer omgezet in duurzame energie en compost in de Groene Energiefabriek van Meerlanden. Net als hun andere organisch afval.