Winkelstraten gemeente Noordwijk hebben primeur met elektrische straatreiniging

Winkelstraten gemeente Noordwijk hebben primeur met elektrische straatreiniging

Schoon, stil en laden op eigen zonnepanelen Meerlanden

In de gemeente Noordwijk worden de winkelstraten voortaan schoongehouden met een elektrische veegmachine en elektrische bladblazers. Wethouder Sjaak van den Berg had donderdag in de Hoofdstraat in Noordwijk de primeur in de regio met deze duurzame vorm van straatreiniging. Meerlanden is met dochteronderneming Heemskerk Straatreiniging in de winkelstraten van de gemeente Noordwijk gestart met een proef met de schone en stillere veegmachine. De eerste resultaten zijn zodanig goed, dat uitbreiding naar andere gebieden voor de hand ligt.

Angeline Kierkels, algemeen directeur van Meerlanden, ziet de voordelen ten opzichte van reiniging met de wagens op diesel: “In winkelcentra komen veel mensen samen. Dit levert altijd wel enig zwerfvuil op. Door dit elektrisch te kunnen verwijderen, zorgen we op die plaatsen direct voor minder uitstoot van vervuilende stoffen en geluid. Bovendien wekken we de elektriciteit zelf op, op ons dak in Noordwijkerhout. Weer een stap naar een duurzamere en schonere leefomgeving.”

Sjaak van den Berg, wethouder van onder andere duurzaamheid en energietransitie, waardeert het initiatief: “Het is mooi dat het reinigen van de straten vanaf nu ook elektrisch kan. Een goed voorbeeld van verduurzaming in de openbare ruimte en gebruik van hernieuwbare energie. Een voorbeeld dat navolging verdient!”

Voordelen

Naast de elektrische straatveegmachine vervangt Meerlanden ook de eerste bladblazers voor elektrische varianten. Beiden hebben voordelen ten opzichte van de werking op diesel.

Ten eerste stoten het volledig elektrische voertuig en de bladblazers geen CO2 en stikstofoxide uit. Bij het straatreinigen in centrumgebieden waar veel mensen op straat zijn levert dat direct een schonere lucht en daardoor gezondheidsvoordelen op.

Ten tweede zijn ze veel stiller. Dit zorgt ervoor dat bezoekers van het winkelgebied minder overlast van geluid ervaren en dat er ook makkelijker in de avond of de vroege ochtend geveegd en geblazen kan worden zonder de bewoners van het gebied al te veel te storen.

Ten derde wekt Meerlanden zelf de benodigde elektriciteit op via zonnepanelen op de daken van de bedrijfspanden in Noordwijkerhout. Hier is onlangs een flink aantal nieuwe zonnepanelen aangelegd. De wagens, die wel acht uur op een volle accu kunnen werken, laden zich na hun dienst op met de zelf opgewekte, hernieuwbare energie. Terwijl de accu’s van de bladblazers gemakkelijk gedurende de dag kunnen worden gewisseld en opgeladen.

Meerlanden wil in de nabije toekomst meerdere veegwagens en bladblazers vervangen voor elektrische varianten, zodat ook in de woonwijken schoon en stiller geveegd en gereinigd kan worden.