Zonnige zaterdag zorgt voor megadrukte op Landelijke Compostdag

Zonnige zaterdag zorgt voor megadrukte op Landelijke Compostdag

Grote vraag naar gratis compost en rondleidingen Groene Energiefabriek van Meerlanden

Gratis compost als dank voor het scheiden van GFT en een stralende zon zorgden voor veel vrolijkheid bij de ruim 13.000 bezoekers van de Landelijke Compostdag in de regio. Massaal kwamen ze op de ruim twintig uitdeellocaties in veertien gemeenten af om een paar zakken MeerCompost te halen voor in de tuin. En in nagenoeg iedere gemeente was er wel een wethouder om de zakken uit te delen. Ook de gratis tours in de Groene Energiefabriek van Meerlanden in Rijsenhout trokken tal van geïnteresseerden.

“Met deze jaarlijkse actie zetten gemeenten en Meerlanden de inwoners in het zonnetje. Vandaag zelfs letterlijk. Zij zijn namelijk dé spil in een goede scheiding van GFT en hebben daarmee direct invloed op de kwaliteit van onder andere onze MeerCompost,” licht algemeen directeur van Meerlanden Angeline Kierkels toe.

Waardering
Meer dan 100 medewerkers van Meerlanden en gemeenten in de regio Haarlemmermeer, Kennemerland en Duin- en Bollenstreek deelden 55.000 zakken MeerCompost uit. Voor dit aantal zakken was 1.250.000 kilo ingezameld GFT uit de regio nodig. De compost van dit GFT verrijkt als een natuurlijke bodemverbeteraar de bodem van (moes)tuinen. En dat werd gewaardeerd door een Aalsmeerse inwoner: “Wij scheiden ons afval vrij fanatiek en vinden deze actie heel goed voor de bewustwording. Het is toch geweldig dat je compost van je eigen GFT weer in je eigen tuin kunt gebruiken!”

Rondleidingen Groene Energiefabriek
Naast het ophalen van compost konden geïnteresseerden op de Landelijke Compostdag ook zelf zien hoe GFT in de Groene Energiefabriek van Meerlanden in Rijsenhout 100% wordt gerecycled tot zes nuttige producten. “Geweldig om te zien dat ons GFT dus echt niet op ‘de grote hoop’ terecht komt en zelfs grondstof is voor duurzame producten!” aldus één van de bezoekers.

MeerCompost
MeerCompost stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. De compost wordt gemaakt door een combinatie van vergisting en compostering van organische afvalstromen. MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en ziektekiemen.