Eerste E-waste Race in Haarlemmermeer van start

Eerste E-waste Race in Haarlemmermeer van start

Wethouder Nederstigt geeft startschot op basisschool ’t Joppe

De komende weken nemen 8 groepen van vijf basisscholen het tegen elkaar op om de grootste hoeveelheid E-waste in te zamelen. Donderdagochtend 19 oktober gaf Wethouder John Nederstigt hiervoor het startschot op Basisschool ’t Joppe in Nieuw-Vennep door het eerste klein elektronische afval symbolisch in een van de containers te werpen. Hij werd daarbij bijgestaan door een van de deelnemende leerlingen.

De race startte voor de deelnemende kinderen met een gastles over grondstoffen, elektronisch afval en het belang van hergebruik en recyclen. Er wordt uitgelegd waarom verschillende apparaten in verschillende containers moeten en ze konden bestuderen uit hoeveel verschillende materialen producten gemaakt zijn. Een van de kinderen: “Het is toch zonde om dingen weg te gooien als je onderdelen nog goed kan gebruiken!”

Na vele succesvolle races in heel Nederland organiseert het E-waste race team in samenwerking met NMCX Centrum voor Duurzaamheid en Meerlanden dit schooljaar voor de eerste keer de E-waste race in Haarlemmermeer! De E-waste race is een inzamelactie van vier weken, waarin de kinderen kleine oude elektronica inzamelen. Meerlanden plaatst per school verschillende containers om e-waste gesorteerd te kunnen verzamelen.  De groep die het meeste e-waste verzamelt in deze containers wint de race en gaat met de groep op een schoolreis naar NEMO Science Museum. Naast Basisschool ’t Joppe doen de basisscholen De Wilgen, De Zwanebloem, Juliana van Stolberg en Bikube mee aan de race.