Nieuwe kans voor kosteloze inzameling verpakkingsafval op uw bedrijf!
Veel bedrijven hebben zich eerder dit jaar, via Afval Goed Geregeld, aangemeld voor kosteloze inzameling van gescheiden verpakkingsafval. Voor onze klanten die dit (nog) niet hebben gedaan hebben we goed nieuws! Omdat Meerlanden voor bedrijven door initiatiefnemer Stichting Afvalfonds Verpakkingen is geselecteerd om de inzameling van deze gescheiden plastic verpakkingen en drankenkartons (PD) en glas te verzorgen, kunt u zich hiervoor alsnog aanmelden. Direct bij ons, door simpelweg een mail te sturen. Dan regelen wij het voor u ‘Van A tot Zero’.
Waarom zou mijn bedrijf gaan recyclen?
Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verpakkingen in het afval van alle huishoudens in Nederland. Per 1 januari 2023 komt hier ook het verpakkingsafval bij dat vrijkomt in o.a. scholen, kantoren en winkels. De plastic verpakkingen, drankenkartons en glazen flesjes uit dit bedrijfsafval worden op dit moment nog onvoldoende gerecycled. Het Afvalfonds gaat voor deze drie verpakkingen een inzamelsysteem organiseren waar ze zelf de kosten voor draagt.
Meerlanden voor bedrijven is één van de partijen die deze inzameling verzorgt. Zo werken we samen aan het behouden van meer waardevolle grondstoffen. En eigenlijk zijn de meeste mensen al gewend om deze stromen thuis ook te scheiden. Dus waarom op het werk niet? Meldt u zich daarom nu direct aan per mail.
Veel gestelde vragen
Wijzigingen vergoeding verpakkingsafval per 1 januari 2023
Per wanneer gaat er wat veranderen rondom PMD en Glas?
1 januari 2023
Wat gaat er precies veranderen en waarom?
Er komt een vergoeding voor het apart aanbieden van glas, voor aparte inzameling van plastic en drankkartons (PD i.p.v. PMD). Dit moet de totale hoeveelheid gerecycled glas, plastic en drankkartons in Nederland vergroten.
Worden plastic verpakkingen, drankkartons en glas in 1 bak ingezameld als 1 afvalstroom?
Nee er blijft sprake van twee afvalstromen te weten: Plastic verpakkingen en drankkartons (M oftewel metalen verpakkingen valt hierbij weg) en Glas.
Waarom PD in plaats van PMD?
PMD bedrijfsafval wordt vervangen door PD. Op drinkblikjes (M) komt namelijk een statiegeldvergoeding en conservenblikjes mogen via restafval weggegooid worden. Na verbranding worden de metalen teruggewonnen uit de bodemassen van de oven.
Veranderen de acceptatievoorwaarden/ sorteerrichtlijnen voor de klant?
Ja, als er bij organisaties per 1 januari 2023 wordt over gegaan op PD in plaats van PMD, dan zullen ook de acceptatievoorwaarden en richtlijnen veranderen. Als het zover is, zal dit ook duidelijk kenbaar gemaakt worden.
Om welke verpakkingen gaat het?
Het gaat over verpakkingen die door medewerkers, leerlingen, gasten of bezoekers worden weggegooid zoals:
• Plastic verpakkingen & drankenkartons (bijv. drinkpakjes, plastic snoeppapiertjes, plasticflesjes zonder statiegeld, chips-, liga- en snoepzakjes, etc.) en
• Verpakkingsglas (bijv. lege wijn/drankflessen, kapotte drinkglazen en bierflesjes zonder statiegeld).
Wat is een consumentenverpakking?
Een consumentenverpakking is de verpakking van een product die door consumenten gekocht en gebruikt wordt. Er is een wezenlijk verschil met een industriële verpakking die bijvoorbeeld gebruikt wordt bij het vervoer van producten, maar uiteindelijk niet bij de consument terecht komt.
Waarom moet mijn organisatie het PD dan wel apart houden?
Afval dat bij organisaties ingezameld wordt, dient aan de bron gescheiden te worden als er meer dan 240 liter restafval per week vrijkomt (Landelijk afvalbeheerplan 3 – Lap3).
Komt er statiegeld op blik?
Ja, op drinkblikjes komt een statiegeldvergoeding, conserven(blik) verpakkingen zullen via het restafval afgevoerd worden. Momenteel mogen burgers in hun huishoudelijk PMD wel blikjes weggooien. Het kan zijn dat dit op termijn ook wijzigt. Dat weten we nog niet.
Wat is het Afvalfonds/Nedvang en wat is hun rol?
Het Afvalfonds is namens de bedrijven die de verpakte producten op de markt brengen verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van die verpakkingen. De bedrijven financieren dit systeem door een bijdrage per verpakking af te dragen aan het Afvalfonds – zogenaamde verpakkingsbelasting. Nedvang is de uitvoerende organisatie van het Afvalfonds.