Ondergrondse container
Milieustraat
Rolcontainer
Kringloopwinkel
Ophalen op afspraak
KCA-wagen
Schoon GFTe daar doen we wat mee!
Van uw groente-, fruit en tuinafval & etensresten maken wij nieuwe grondstoffen. Ongeveer 40% van het restafval bestaat nog uit GFTe. Zonde! Want als uw GFTe bij het restafval terecht komt, wordt het verbrand. Dat is duur en slecht voor het milieu. Als u uw GFTe goed scheidt, dan doen wij er wat mee. Hoe ‘schoner’ het GFTe – dus hoe minder restafval erin zit – hoe meer er mee kunnen doen. Want in onze groene energiefabriek maken wij van uw GFTe zes nuttige producten:
- Groengas – Brandstof voor onze wagens
- CO2 – Groeiverbeteraar voor planten
- Warmte – Voor glastuinbouw
- Compost – Bodemverbeteraar voor grond
- Water – Gebruiken we voor straatreiniging, onkruidbestrijding en voor onze strooiwagens
- Citrusbrandstof – Duurzame onkruidbestrijding
GFTe Tips
Wel
- Etensresten (gekookt, gebakken, rauw)
- Schillen en resten van groenten en fruit
- Vlees- en visresten (inclusief botjes, graten en schelpen)
- Jus en gestold vet
- Theezakjes en koffiepads
- Eierschalen, pinda- en notendoppen
- Bloemen, planten, bladeren onkruid en klein snoeiafval ‘
- Koffieprut en losse theeblaadjes
- Snijbloemen en kamer- en balkonplanten
- Stro en mest van kleine huisdieren
Niet
- As uit de asbak, BBQ of open haard (Restafval)
- Luiers (Restafval)
- Kattenbakvulling en vogelkooizand en (Restafval)
- Grond of graszoden met veel grond eraan (Bouw- en sloopafval)
- Koffiecupjes (restafval of terug naar leverancier)
- Zet uw container op de inzameldag voor 7:15 uur op de aanbiedplaats.
- Haal uw GFTe container na het legen op dezelfde dag weer weg
- Zorg er voor dat de deksel van de container dicht kan. Anders kan de wagen de container niet legen.
- Druk het afval niet teveel aan. Anders blijft het steken bij het legen.
- Vriest het? Dan kán uw GFTe vastvriezen in de container. Steek het voorzichtig los met een schep. Anders blijft de inhoud bij het legen achter. Of wacht – als de container niet helemaal vol is – tot het dooit.
- Zet een bakje op het aanrecht en verzamel daar gedurende de dag alle etensresten in. Leeg het bakje aan het einde van de dag. Zo voorkomt u luchtjes en fruitvliegjes in de keuken. Er zijn speciale bakjes met een deksel en luchtgaatjes te koop. Maar elk bakje volstaat.
- Gooi uw GFTe het liefst los in de container.
- Gooi uw GFTe zo droog mogelijk weg. Laat etensresten bijvoorbeeld even uitlekken in de gootsteen. Want vocht zorgt voor nare luchtjes.
- Gebruikt u liever een zakje? Kies dan voor een papieren zakje. Deze zijn het best afbreekbaar en composteren heel goed. Biologisch afbreekbare zakjes zijn toegestaan. Let bij afbreekbare zakjes op kiemplantlogo of het OK compost logo. Het duurt wel langer voordat deze zakjes zijn afgebroken. Dus hoe minder hoe beter.
- GFTe wil nog weleens aan de container blijven plakken. Leg een krant of bladeren of snoeiafval uit de tuin onderin, dan laat het bij het legen makkelijker los.
- Het vocht in uw afval zorgt voor vieze luchtjes, vooral als het warm is. Probeer zo veel mogelijk vocht uit uw GFTe te halen voordat u het in de container gooit. Laat etensresten bijvoorbeeld uitlekken en laat gemaaid gras een dag drogen.
- In de schaduw blijft uw bak langer koel en dus langer fris.
- Maak af en toe uw container na het legen schoon. Dit kan met water, een scheut azijn en een bezem. Leg hem op zijn kant naast een waterafvoer in de straat en veeg de container schoon.
- Houdt het deksel op een kier met blokje hout. Zo gaat uw GFTe minder broeien.
- Stop mottenballen in een oude sok of panty. Maak het vast aan het handvat en hang de sok in de bak. Zo blijven de vliegen op afstand.
- Leg een tak klimop (Hedera) in uw GFTe container. Dit is giftig voor maden.
- Een handje zout of kalk in de bak zorgt ervoor dat maden uitdrogen.
- Steek wat takjes lavendel onder het deksel van uw container.
- Stinkt uw container toch? Er bestaan speciale wondermiddelen om nare luchtjes tegen te gaan zoals Containerfris, Bio-rem of vergelijkbare producten. Gebruik milieuvriendelijke producten, zonder alcohol of oplosmiddel.
- Boodschappen doen? Maak een lijstje! Zo koopt u geen dingen die u niet nodig heeft.
- Zoek op hoeveel u van iets nodig hebt. Zo koopt u niet snel te veel.
- Check voor het boodschappen doen wat er nog in huis is.
- Heeft u eten over? Bewaar het – goed afgesloten – op de juiste temperatuur. Dan is de kans groter dat u het nog kunt gebruiken.
- Kook elke week eens met kliekjes en restjes. Restjes zijn in de koelkast een paar dagen houdbaar en in de vriezer nog veel langer. Er zijn speciale kookboeken voor kliekjes. En er staan talloze recepten online. Zo kookt u een heerlijke maaltijd van wat u de rest van de week overhield.
- Gebruik een eetmaatje om de hoeveelheden pasta of rijst af te meten. Zo gooit u niets weg.
- Let goed op de houdbaarheidsdatum van eten. Iets bijna over datum? Eet het op of geef het weg.