PBD staat voor Plastic, Blik en Drinkverpakkingen. Dit zorgt voor veel afval. Als we dat apart houden, blijft er heel weinig restafval over. En wordt uw PBD gebruikt als grondstof voor nieuwe producten! Van broodtrommel tot bermpaaltje tot blikje fris: het wordt steeds vaker gemaakt van al uw weggegooide PBD. Met uw hulp zorgen we er voor dat ons afval weer grondstof wordt voor nieuwe producten. Wel zo goed voor het milieu.
Hoe wordt plastic nou precies gerecycled en waarom is dit zo belangrijk? Bekijk het in deze video ‘Met de stroom mee’.
PBD Tips
Wel
- Conservenblikken (soep, groente, knakworst, vis, kattenvoer)
- Drankblikjes (bier, frisdrank)
- Stalen siroopflessen
- Metalen deksels en doppen
- Aluminium schaaltjes en bakjes
- Aluminiumfolie
- Spuitbussen zonder inhoud
- Kartonnen pakken voor melk, chocolademelk, vla en yoghurt
- Kartonnen pakken voor vruchtensappen, wijn en water
- Kartonnen pakken voor soep en sauzen
- Kartonnen meeneem-drinkpakjes
- Plastic flessen
- Plastic tassen
- Kaas- en vleesverpakkingen
- Yoghurtbekers
- Kuipjes
- Plastic verpakking met aluminium laagje, zoals chipsverpakking
- Doordrukstrips van medicijnen en kauwgom
- Kunststoftubes
- Flessen en flacons van schoonmaak- en reinigingsmiddelen
- Sausflessen
- Snoepverpakkingen
- Folies om bijvoorbeeld tijdschriften en reclamefolders
- Lege make-up verpakkingen
Niet
- Blikjes mét inhoud
- Spuitbussen met inhoud
- Verfblikken, met of zonder inhoud
- Kartonnen verpakkingen mét inhoud
- Plastic verpakkingen met inhoud
- Verpakkingen van piepschuim
- Plastic producten van hard kunststof, zoals tuinstoelen en speelgoed
Plastic, Blik en Drinkverpakkingen zijn heel goed te recyclen. Wist u dat we in Nederland zo’n 70 kilo per persoon per jaar aan PBD weggooien? Omdat PBD heel licht is, is dit een enorm volume aan afval. Als we het goed scheiden, kunnen we dit allemaal recyclen naar nieuwe grondstoffen. Maar misschien kunnen we ook eens kritisch kijken naar hoe we plastic afval kunnen voorkomen. Want wat niet gekocht wordt, hoeft ook niet weggegooid te worden!
Met deze tips gooit u minder PBD weg:
- Gaat u winkelen of boodschappen doen? Neem een eigen tasje mee. Er zijn talloze leuke tasjes die gewoon in een binnenzak passen. Onverwacht boodschapje? Vouw het tasje uit en alles kan mee.
- Niet alles hoeft in een zakje. Koopt u bijvoorbeeld groente en fruit bij de supermarkt? Weeg het, neem een sticker uit het apparaat en doe het in een eigen tas. Plak de stickers er op en doe alles gewoon bij elkaar.
- Koop geen flesjes water. Maar koop een fles die u kunt hergebruiken en vul deze telkens.
- Koopt u brood bij de bakker? Laat het in papier verpakken. Er zijn ook katoenen broodzakken te koop.
- Gaat u naar de slager? Neem een eigen bakje mee.
- Koopt u groente? Neem een herbruikbaar groentenet mee.
- Kijk eens naar alternatieven voor plastic. Misschien vindt u hetzelfde product, maar dan gemaakt van bijvoorbeeld papier of hout.
- Shampoo en tandpasta bestaan, net als gewone zeep, ook als blok. Werkt verrassend goed en scheelt veel plastic verpakkingsmateriaal.
- Gebruik herbruikbare bakjes in plaats van zakjes. Bijvoorbeeld voor het invriezen van eten of het meenemen van boterhammen. Zo gebruikt u geen diepvrieszakjes of boterhamzakjes.
- Vouw de lege drinkpakken plat en draai de dop er weer op. Druk plastic flessen in elkaar en doe de dop er weer op. Zo neemt uw PBD minder ruimte in beslag.
We gooien per persoon zo’n 70 kilo aan Plastic, Blik en Drinkpakken weg per jaar. Met uw hulp zorgen we er voor dat dit weer grondstof wordt voor nieuwe producten. Want hoe minder afval we hoeven te verbranden, hoe beter het is voor het milieu. Met deze tips zorgt u er voor dat van uw afval nieuwe producten gemaakt kunnen worden.
- Maak uw PBD altijd goed leeg! Hoe schoner het PBD is, hoe beter we het kunnen recyclen. En het is voor u natuurlijk ook zonde om de inhoud weg te gooien.
- Maak uw PBD klein. Vouw de lege drinkpakken plat en draai de dop er weer op. Druk plastic flessen in elkaar en doe de dop er weer op. Druk drankblikjes plat. Zo neemt uw PBD minder ruimte in beslag.
- Vouw de deksel van conservenblikken naar binnen, of stop ze terug in het blik.
- Maak een prop van aluminiumfolie.
- Stopt u uw PBD in een zak? Gebruik doorzichtige plastic zakken. Deze zijn het beste te recyclen.
- Stop geen verschillende soorten verpakkingen in elkaar. Er zijn veel verschillende soorten plastic, dat allemaal gesorteerd wordt. Het is dus goed om verpakkingen en blikjes – zo klein mogelijk, maar los van elkaar weg te gooien.
- Niet al het plastic kan bij het PBD. Breng dit naar de milieustraat. Bijvoorbeeld grote plastic doeken, of dingen van hard kunststof zoals emmers, wasmanden, tuinstoelen, zwembadjes en speelgoed.
Inspiratie: Plastic Soup Surfer
Statiegeld op kleine plastic flesjes, plastic verdwenen uit vuurwerk, geen plastic confetti of waterballonnen meer in de winkels: Merijn Tinga alias de ‘Plastic Soup Surfer’ bereikte het allemaal. Hij wilde vervuiling terugdringen en onderging een metamorfose. Van kyte-surfer naar Plastic Soup Surfer. Kijk hoe Merijn op zijn eigenwijze manier aandacht vroeg voor plastic soup, de politiek wist te beïnvloeden en CEO’s van grote bedrijven overtuigde.