Inzet van kunst en jongeren in strijd tegen vandalisme en zwerfvuil

wethouder-annechien-snuif-opent-project-10-9-2016

Inzet van kunst en jongeren in strijd tegen vandalisme en zwerfvuil

Uniek project tussen Gemeente Hillegom, Jongerenwerk Welzijnskwartier, Kunstenaarscollectief De School Hillegom en Meerlanden

Gemeente Hillegom, Jongerenwerk Welzijnskwartier, Kunstenaarscollectief De School Hillegom en Meerlanden trekken samen op tegen vandalisme en zwerfvuil met het project “Zie die kunstige graffiti”. Want hoe leer je jongeren dat het vervangen van een vernielde afvalbak geld kost en dat de directe omgeving van zo’n kapotte bak er dan verwaarloosd uitziet? En hoe breng je meer kunst in de wijk wat bewoners bovendien zelf hebben gekozen? Dat doe je door jongeren, kunst en afval samen te brengen in een uniek project.

Aftrap project “Zie die kunstige graffiti”

Wethouder Annechien Snuif van gemeente Hillegom opende het project “Zie die kunstige graffiti” op zaterdag 10 september. Een groep jongeren in de leeftijd van 11 tot 16 jaar zijn die dag gestart met het beschilderen van drie openbare afvalbakken onder begeleiding van twee graffiti artiesten en kunstenaars van “De School”. De afvalbakken worden door Meerlanden op plekken gezet waar jeugd vaak samenkomt en zijn voorzien van een speciale coating zodat de kunst niet wordt aangetast door weersomstandigheden. Het beschilderen van twee zogenaamde blikvangers staat nog op stapel.

Als kick-off hebben de kunstenaars in spe bovendien een stuk muur van het kunstenaarscollectief meegenomen om het straatbeeld op te fleuren. De muur was van te voren door Meerlanden gereinigd.

Spelenderwijs leren

Achterliggende gedachte van het project is dat jongeren leren dat zij invloed hebben op de openbare buitenruimte; hoe de omgeving eruit ziet en hoe het wordt beleefd.

“De deelnemers aan dit project zullen straks wel twee keer nadenken om openbare prullenbakken op te blazen op Oudejaarsavond nu zij weten hoeveel zo’n bak kost én nu ze zelf tijd en energie hebben gestoken in het beschilderen van zo’n bak. Bovendien hoop ik dat zij een positieve invloed hebben op hun vrienden zodat ook deze jongeren geen vernielingen aanbrengen in de openbare ruimte,” aldus Dave Spithoven, teamleider Meerlanden, locatie Hillegom.

Verder is de verwachting dat de beschilderde afvalbakken zwerfvuil in de directe omgeving zal tegengaan. Het is immers leuker om een snoepwikkel en een leeg frisdrankblikje in een vrolijke bak te gooien.

Volledig circulair

De verf die de jongeren gebruiken, zijn verfresten die inwoners hebben ingeleverd op de milieustraat Hillegom. Deze verfresten hoeven nu niet als chemisch afval worden afgevoerd en worden volledig opgebruikt. De openbare afvalbakken en blikvangers die de jongeren beschilderen, zijn bovendien gemaakt van gerecycled metaal. Het project “Zie die kunstige graffiti” sluit naadloos aan bij de strategische doelen die Meerlanden zich heeft gesteld, meer winnen uit afval en meer betrokkenheid bij de buurt.

Kliko Versier Ideeënbus

Deelnemers aan het project beschilderen momenteel twee particuliere rolemmers op basis van een ontwerp van de eigenaren. Het project loopt zolang er nieuwe ontwerpideeën voor rolemmers zijn. Inwoners kunnen hun eigen ontwerp voor hun rolemmer inleveren in de “Kliko Versier Ideeënbus” door hun idee, naam, adres en telefoonnummer te sturen naar  bjornvanhouten@welzijnskwartier.nl. Elke maand worden er twee winnaars getrokken en worden de ontwerpen door de jongeren uitgevoerd.

oude-verfresten-worden-opgemaakt

oude-verfresten