Meerlanden onderzoekt

Plastic inzameling

Meerlanden onderzoekt: 85% van plastic, blik en drinkpakken uit regio gerecycled.

Het gaat goed met het apart inzamelen van plastic. Dit in tegenstelling tot berichtgeving in de media, waarbij wordt beweerd dat slechts een klein deel van al het ingezamelde plastic wordt gerecycled en de rest wordt verbrand met het restafval. In het verzorgingsgebied van Meerlanden, zo blijkt uit recente metingen, wordt 85% van alle plastic, blik en drinkpakken gerecycled tot nieuwe grondstoffen en producten zoals bijvoorbeeld slaapzakken, fleecetruien, tennisballen, speelgoed, auto dashboards en WC-papier. 15% van al het aangeboden plastic kan niet worden verwerkt. Het uiteindelijke doel is om de productieketen voor plastic en drinkpakken volledig te sluiten.

Betere scheiding = nog meer recycling
Deze resultaten betekenen voor Meerlanden een enorme uitdaging om nog verder te gaan in het proces van recycling. “We kunnen nóg meer recyclen als iedereen alles wat bij het plastic mag, in sommige gemeenten ook drinkpakken en blik, apart houdt. In de [Afvalzoeker] Afvalzoeker op www.beginvanietsmoois.nl is te zien wat er in jouw gemeente bij het plastic mag. Ook helpt het als plastic bakjes en drinkpakken schoon en leeg worden ingezameld”, aldus een woordvoerder van Meerlanden.

Extra capaciteit garandeert verwerking van al het plastic
De sorteerinstallatie van SUEZ in Rotterdam draait op volle toeren om de toename in plastic, blik en drinkpakken te kunnen verwerken. Als voorzorgsmaatregel op het toenemende aanbod heeft Meerlanden, als lid van het collectief Midwaste, extra sorteercapaciteit in Duitsland gecontracteerd. Daarmee wil het grondstoffen- & energiebedrijf garanderen dat er in de regio geen gescheiden plastic verloren gaat.

Bemoedigende resultaten: 22 tot 40% gewichtstoename t.o.v. 2015
Steeds meer mensen zijn inmiddels overtuigd van het nut van het apart verzamelen van hun plastic bakjes, zakjes en flesjes. Dit is terug te zien in recente en veelbelovende inzamelcijfers. Gemeten in maandgemiddelden en uitgedrukt in kiloton, laat Meerlanden de volgende stijging ten opzichte van 2015 zien:

Gemeenten waar sinds het begin van 2016 plastic en drinkpakken worden ingezameld (Bloemendaal en Haarlemmermeer) of plastic, blik en drinkpakken (Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout) laten ten opzichte van 2015 een gewichtstoename zien van 22% tot 40%.

Gemeenten waar plastic wordt ingezameld (Aalsmeer en Heemstede) en gemeenten die recent drinkpakken aan het plastic hebben toegevoegd (Diemen en Haarlemmerliede en Spaarnwoude) zien ten opzichte van vorig jaar een maximale gewichtstoename van 10%.

plastic2