De Japanse duizendknoop komt oorspronkelijk uit Japan, China, Taiwan en Korea. Het is een woekerplant die zich heel snel kan verspreiden. Uit het kleinste knoopje groeit weer een nieuwe plant. Hierdoor verdringt de duizendknoop oorspronkelijke planten. En hij kan veel schade veroorzaken. Zijn wortels gaan dwars door beton, kademuren en straten.

De Japanse duizendknoop groeit op heel verschillende plekken, zoals spoordijken, braakliggende terreinen, wegbermen, rivierkribben, bosranden en beekoevers. De plant is moeilijk te bestrijden. Als hij er eenmaal is, is de plant moeilijk weer weg te krijgen. Daarom hebben we uw hulp hard nodig. Ziet u deze plant, meld het dan.

 

Herkennen van de Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop is een vaste plant en kan tot wel 4 meter hoog worden. Je kunt hem herkennen aan zijn stengels, die een beetje lijken op die van bamboe. De grote bladeren zijn hartvormig. De duizendknoop ziet er in elk seizoen anders uit. Het start in het vroege voorjaar met rode scheuten. In de zomer is het een hoge groene plant. In de herfst bloeit hij met witte bloempluimen. En in de winter sterft de plant bovengronds af. Dikkere stengels blijven als bruine bamboe achter. De wortels en stengels worden ieder jaar dikker. Onderaan de pagina vindt u verschillende foto’s van de Japanse duizendknoop. U kunt ook een app gebruiken om de plant te herkennen. Bijvoorbeeld de app ObsIdentify.

Melden
Wij willen alle plekken in Aalsmeer met de Japanse duizendknoop in kaart brengen. Zo kunnen wij de verspreiding in de gaten houden en zo nodig actie ondernemen. Op onderstaande kaart kunt u zien welke plekken al bij ons bekend zijn.Heeft u de Japanse duizendknoop in Aalsmeer gezien? Meld dit en geef altijd een duidelijke omschrijving van de plek waar hij groeit. Voeg eventueel een foto van de plek toe. Met uw meldingen passen wij de kaart aan.

Zo geeft u een melding voor Aalsmeer door:

Plekken met de Japanse duizendknoop
Voor het laatst geüpdatet op 24-08-2023

Plekken met de Japanse duizendknoop.

Voor het laatste geupdatet op 24-08-2023

Hoe herken ik de Japanse duizendknoop?

Rode scheuten in het vroege voorjaar.

 

Dikke en groene scheuten in het late voorjaar.

 

Rode vlekken op de stengel in de zomer.

 

Bloemen in augustus en september.

 

Zaden Japanse duizendknoop in de herfst.

 

Bruine stengels in de winter.

Bron: website gemeente Amsterdam, website kennisnetwerk invasieve exoten