Vanwege het overweldigende aantal aanmeldingen breidde Meerlanden de jaarlijkse Dag van de Moestuin op Goede Vrijdag spontaan uit tot Wéék van de Moestuin. Op ca. 100 adressen in de regio brachten we gratis MeerCompost rond naar moes-, school- en volkstuinen. MeerCompost voedt de bodem van al die tuinen met nieuwe energie en zo is de cirkel rond: van organisch afval weer voedsel.

Op reportage in de Dag...eh...Wéék van de Moestuin

Meerlanden organiseerde samen met de gemeenten, waarvan ze het GFTe verwerkt, dit corona-proof evenement en bezorgde de MeerCompost veilig door de hele regio bij allerlei gezamenlijke tuininitiatieven. Van Valkenburg in gemeente Katwijk tot Bloemendaal tot op IJburg in gemeente Amsterdam. Overal was er warm onthaal; de moestuinders konden het gebaar van Meerlanden zeer waarderen.

Ilse ging voor ons op reportage om te horen, te zien en te voelen waarom een goede kwaliteit compost zo belangrijk is voor gezonde plantjes.

Cirkel mooi rond

Na het eten van gewassen kunnen schillen, loof en klokhuizen in de GFT-afvalcontainer zodat er weer compost van gemaakt kan worden. Dit gebeurt in de Groene Energiefabriek van Meerlanden door een combinatie van vergisting en compostering. Het eindproduct MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en ziektekiemen en geschikt voor de moestuin. Door de bodem met deze natuurlijke bodemverbeteraar te verrijken stimuleert het de groei van groente en fruit op een milieuvriendelijke manier. Door de MeerCompost uit te delen sluit Meerlanden samen met bewoners en gemeenten de lokale voedselketen; van organisch afval opnieuw naar voedsel. Daarmee is de cirkel mooi rond.