Meerlanden op Circular Expo

Meerlanden CIRCULAR EXPO

Meerlanden is partner en één van de exposanten op Circular EXPO, de hotspot voor circulaire economie.

Waarom een transitie naar een circulaire economie ?

De huidige wereldwijde uitdagingen, waaronder klimaatverandering en bevolkingsgroei, kunnen overweldigend zijn. Ze dwingen ze ons om samen te werken en innovatieve oplossingen te vinden voor onze toekomst. De transitie naar een circulaire economie is een dergelijke oplossing: creatie van groei en welvaart, terwijl tegelijkertijd ons ecosysteem hersteld wordt. Het concept circulaire economie ontkoppelt groei en welvaart van het gebruik van natuurlijke bronnen en ecosystemen, en is afhankelijk van het samenwerken van verschillende partijen. Samenwerken, en het delen van successen en falen, staat centraal voor het succesvol implementeren van circulaire business modellen.

Met zijn hoge bevolkingsdichtheid en water management uitdagingen heeft Nederland een geschiedenis van samenwerking en innovatie, en is het land expert in het slim omgaan met grondstoffen. Zodoende is Nederland een wereldwijde water management hub, twee-na grootste zuivel exporteur en één van de wereldleiders in afval verwerking. De belangrijkste les die Nederlandse bedrijven en organisaties hebben geleerd, is dat de circulaire economie een economie is waar met name samenwerking de sleutel is tot succes. Bedrijven, overheden, gemeentes, universiteiten én NGOs moeten allen meer dan ooit manieren vinden om intensief samen te werken. Nederland is een ‘hotspot’ en ‘living lab’ geworden voor circulaire innovaties en, zoals voor zoveel andere landen, is het onze ambitie om de wereldwijde transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Over Circular EXPO

De Circular Expo is gevestigd in een omgebouwde hoeve, grenzend aan kantorenpark Park 20|20. Dit is de komende maanden de plek waar circulaire innovaties worden gecreëerd en gedeeld en waar evenementen en bijeenkomsten plaats kunnen vinden. De EXPO blijft 18 maanden open en dient gedurende die periode als ‘hotspot’ voor de circulaire economie. De EXPO is tevens de start van Valley; de nationale en internationale hub voor de circulaire economie.

De Circular EXPO neemt bezoekers mee langs de circulaire innovaties van Nederland met als doel nationale en internationale stakeholders en geïnteresseerden te inspireren, om zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Meer dan 25 organisaties* zijn zichtbaar met iconische projecten. Door het modulaire karakter van de opbouw van de expositie kan deze in de komende 18 maanden flexibel worden aangevuld met de nieuwste innovaties en ontwikkelingen op het gebied van circulaire economie in Nederland. Zo zal de Circular EXPO aangevuld worden met winnende ontwerpen uit de Circular Challenge en een virtual reality experience. De Circular EXPO biedt bovendien ruimte voor grote en kleine evenementen en werksessies. Op het buitenterrein van de Circular EXPO zal het wereldberoemde ICEhouse(tm) van architect William McDonough geplaatst worden. ICEhouse(tm) deed hiervoor dienst als ontvangstruimte tijdens het World Economic Forum in Davos. De Circular EXPO is gelegen op steenworp afstand van Schiphol, waar Valley volop in ontwikkeling is; een volledig circulair gebouwd park dat dé plek wordt waar circulaire kennis, ontwikkelingen en bedrijven wereldwijd samenkomen.

Exposanten in de EXPO zijn: Schiphol Group, Gemeente Haarlemmermeer, Rabobank, City of Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, SADC, Powered by Meaning, Eneco, Interface, Desko, Ahrend, Milgro, Dutch, Philips, Sustainable Urban Delta, De Meerlanden, Modulo Milieustraten, Stichting Doen, Black Bear Carbon, De Ombouw, We Beat The Mountain, Circular Design Lab, Noble Environment, Lune, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, Kloeckner Metals ODS Nederland – Jansen, Hubbel, Photanol, Plastic Whale, Stone Paper, NPSP, Fairphone

Over Netherlands Circular Hotspot

Netherlands Circular Hotspot is een campagne met als doel het positioneren van Nederland als een circulaire hotspot en het delen van iconische voorbeelden met bedrijven en overheden over de hele wereld. Naast de Circular EXPO bestaat de campagne uit de realisatie van een visiedocument over de circulaire toekomst van Nederland, een inkomende handelsmissie (140 deelnemers uit 18 landen) en het delen van circulaire voorbeelden via de verschillende Netherlands Circular Hotspot fora. Netherlands Circular Hotspot is een initiatief van Prins Carlos de Bourbon de Parme (INSID), Sociaal Economische Raad (SER), Delta Development Group en Circle Economy. Netherlands Circular Hotspot wordt gesteund door 32 ambassadeurs, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, MVO Nederland, RVO, de Groene Zaak, het Groene Brein, Nederland Circulair! en de Postcode Loterij. Ambassadeurs van Netherlands Circular Hotspot zijn: Accenture, AkzoNobel, Alliander, Black Bear Carbon, City of Amsterdam, Delta Development Group, Deltares, Desko, DSM, Dutch Water Authorities, Floow2, FrieslandCampina, HVC, ING, Inashco, Interface, KPMG, LUNE, Modulo Recycle Centres, PGGM, Philips, Port of Rotterdam, Powered by Meaning, Rabobank, Rockwool, Region Haarlemmermeer, RoyalHaskoningDHV, Rotterdam Partners, Schiphol, Siemens, The Executive Network, Van Gansewinkel.

Kijk voor meer informatie op www.netherlandscircularhotspot.nl