Gratis MeerCompost als dank voor scheiden GFT op Landelijke Compostdag

Gratis MeerCompost als dank voor scheiden GFT op Landelijke Compostdag

Groene Energiefabriek Meerlanden open voor publiek

 

Zaterdag 30 maart is de Landelijke Compostdag. Bewoners van veertien gemeenten in de regio kunnen dan weer gratis MeerCompost ophalen bij de milieustraat in hun woonplaats of gemeente. Belangstellenden kunnen die dag ook een rondleiding krijgen in de Groene Energiefabriek van Meerlanden in Rijsenhout en zien hoe de compost gemaakt wordt.

Met deze actie bedanken Meerlanden en de gemeenten inwoners voor hun inspanningen om GFT (groente-, fruit- en tuinafval én etensresten) te scheiden. Op deze manier kunnen zij kennis maken met één van de zes producten afkomstig uit de Groene Energiefabriek waar het GFT wordt verwerkt: MeerCompost.

 

GFT scheiden begin van iets moois

Bewoners van veertien gemeenten in de regio kunnen op de Landelijke Compostdag gratis MeerCompost ophalen, als dank voor het apart houden van GFT. Met het scheiden van GFT beginnen inwoners letterlijk zelf iets moois; schone GFT levert goede kwaliteit compost dat de bodem van (moes)tuinen energie geeft. Het is een natuurlijke bodemverbeteraar, die de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze stimuleert. Het zorgt daarnaast voor de waterhuishouding en een natuurlijke balans in de bodem. Een gezonde bodem begint dus al thuis in de keuken, de tuin en op het balkon!

Voor het ontvangen van gratis zakken MeerCompost tijdens de Landelijke Compostdag kan om een legitimatie worden gevraagd. De zakken worden uitgedeeld zolang de voorraad strekt. Alle uitdeellocaties zijn hier te vinden.

 

Rondleiding in de Groene Energiefabriek in Rijsenhout

Naast het ophalen van compost kan het publiek op de Landelijke Compostdag ook zelf zien hoe GFT in de Groene Energiefabriek in Rijsenhout 100% wordt gerecycled tot zes nuttige producten. Rondleiders van Meerlanden laten geïnteresseerden in een half uur het hele proces van groen afval als grondstof voor groene producten zien.

De rondleidingen vinden doorlopend plaats van 9.00 tot 14.00 uur bij Meerlanden aan de Aarbergerweg 41 in Rijsenhout en zijn geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen parkeren op het terrein. Geïnteresseerden kunnen hier zich opgeven.

 

Over de Landelijke Compostdag

In 2005 is Meerlanden begonnen met het jaarlijks uitdelen van gratis compost. Sinds 2007 wordt deze actie ook landelijk uitgezet op initiatief van de Vereniging Afvalbedrijven, waarbij GFT-composteerders zijn aangesloten, en de Branchevereniging Organische Reststoffen (BVOR), waarbij groen-composteerders zijn aangesloten. Kijk voor meer informatie op www.compostdag.nl.

Met deze 8 tips voorkomt u bevriezing van uw GFT container!

Met deze 8 tips voorkomt u bevriezing van uw GFT container!

Uw keuken- en tuinafval (GFT en etensresten) kan in de winter bij vorst vast komen te zitten in uw rolcontainer. Soms kunnen onze inzamelwagens de container dan niet helemaal legen. Tijd voor een aantal tips.

 1. Leg een dunne krant of eierdoos op de bodem van de rolcontainer. Dit neemt vocht op en gaat vastvriezen tegen.
 2. Laat vochtig groente- en fruitafval, theezakjes en koffiefilters uitlekken voordat u het in uw container gooit.
 3. Ook tuin- en bladafval bevat veel vocht. Gooi dit niet onderop, maar tenminste op een dunne krant of stuk karton.
 4. Stamp het afval niet aan en maak licht en vastzittend afval los van de wanden.
 5. Plaats een klein houtje, bijvoorbeeld een knijper, tussen het deksel de container om vastvriezen te voorkomen.
 6. Zet uw gft-container binnen of op een beschutte plek en pas op de inzameldag voor 7.30 uur buiten.
 7. Laat de container bij langere afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter.
 8. Let op: gooi geen zout of antivriesmiddel in uw gft-container om vastgevroren afval te ontdooien. Hierdoor kunnen wij het GFT niet verwerken tot o,a. groengas en compost in onze Groene Energiefabriek.

Geniet van het winterweer!

Leerlingen De Toermalijn starten schooljaar met scheiden afval

Leerlingen De Toermalijn starten schooljaar met scheiden afval

Wethouder van Trigt geeft startschot voor recycleprogramma van Meerlanden

 

Het nieuwe schooljaar begint voor de leerlingen en docenten van De Toermalijn in Hillegom met een mooie uitdaging: het scheiden van afval in de klas in vier grondstofstromen. In de klassen worden GFT, oud papier en karton, plastic en drinkpakken en restafval apart weggegooid in gekleurde bakken. Meerlanden zamelt deze stromen vervolgens apart in, zodat het grondstoffen voor nieuwe producten en energie worden.

Op donderdag 10 januari gaf wethouder Fred van Trigt het officiële startschot voor dit recycleprogramma van Meerlanden. Jacoline Wiskerke, directeur van de school is positief over deze verandering: “Een quiz met als quizmaster wethouder van Trigt, een opruim-excursie door de buurt en een poppentheater. Het was geweldig interessant en leidde tot veel enthousiasme bij de kinderen! Wij zijn blij met deze ingeslagen weg en ik ben trots dat wij hier met z’n allen onze school gaan verduurzamen!”

 

Samenwerking
Het programma is een samenwerking tussen de school, de gemeente Hillegom, NMCX Centrum voor duurzaamheid en Meerlanden met als doel om kinderen te leren dat goed gescheiden afval grondstof is voor nieuwe producten.

Week van de Circulaire Economie: 5 mooie voorbeelden

De Week van de Circulaire Economie: 5 mooie voorbeelden!

Deze week is het de Week van de Circulaire Economie. Een jaarlijkse, landelijke campagneweek die wordt georganiseerd door Nederland Circulair. Wij delen deze week daarom iedere dag een inspirerend voorbeeld hoe bedrijven dit in de praktijk doen. Doe er je voordeel mee!

 

Als eerste voorbeeld: de Too Good To Go app

Wil je lekker eten voor een klein prijsje én de strijd aangaan tegen voedselverspilling? Download dan de Too Good To Go app. Terwijl je geniet van overheerlijk eten, steun je de lokale ondernemer. De lokale ondernemer heeft minder verspilling én krijgt nieuwe klanten over de vloer. Goed voor jou, lokale ondernemers en de wereld; Win-Win-Win!

Zelf hebben wij al de eerste doosjes met lekkere producten opgehaald bij Ekoplaza voor een mooie prijs. Leuk om met collega’s te doen én om als bedrijf aan mee te doen wanneer je onvermijdelijke overschotten hebt.

Want verspilling tegengaan is een vorm van preventie en een Circulaire Economie is een economie zonder afval!

 

Voorbeeld 2: Paperwise

Er zijn in Nederland (helaas) nog maar weinig papierloze kantoren. Veel mensen kunnen zich nog niet voorstellen om zonder papier te werken en dat terwijl papierloos werken veel voordelen biedt.

Wij zijn met z’n allen zo gewend om papier in verschillende vormen en maten te gebruiken, dat wij een stap naar een kantoor zonder dit mooie materiaal niet gauw durven zetten. Voor degenen die dat willen proberen, delen wij een paar tips.

Wie er nog niet klaar voor is zou wel kunnen overwegen om duurzaam papier gaan gebruiken. En met duurzaam bedoelen wij niet gerecycled papier 😉

Maak kennis met Paperwise!
Paperwise gaat slim om met afval (Wise With Waste), hun papier en karton is gemaakt uit landbouwafval, stengels en bladeren die overblijven na de oogst waardoor agrarisch restmateriaal een 2e leven krijgt. Deze nieuwe generatie papier en karton van hoogwaardige kwaliteit, verkleint de ecologische voetafdruk met 47% in vergelijking met FSC papier van houtvezels en 29% (!) ten opzichte van gerecycled papier.

Een mooi voorbeeld van een biobased circulaire economie. Voor meer info kan je de site bezoeken.

 

Voorbeeld 3: onze samenwerking met kledingleverancier Heigo

Met ingang van dit jaar werkt Meerlanden samen met kledingleverancier Heigo. Met hen zorgen we ervoor dat onze bedrijfskleding, zonder in te boeten op comfort en veiligheid, volledig circulair wordt! Onze oude werkjassen en -broeken worden weer onze nieuwe jassen en broeken. Heigo gaat onze bedrijfskleding wassen, vermaken en repareren. Is de kleding niet meer te repareren, dan zorgt het kledingbedrijf voor een maximale recycling van de materialen. Dit betekent dat we afgedragen kleding voortaan dus terugbrengen naar de leverancier en weer terugkrijgen als nieuwe kleding.

Een mooie, nieuwe stap naar volledig circulair ondernemen!

 

Voorbeeld 4: Fairphone

Maar liefst 93% van de Nederlanders is in het bezit van een smartphone. 25 Jaar geleden was een vaste lijn DE verbinding met het buitenwereld en nu lijkt het alsof wij niet meer zonder een mobiel kunnen. Een smartphone kan tegenwoordig van alles en nog wat maar is het echt zo goed voor ons? Daar twijfelt men over. Waar het zeker helemaal niet goed voor is is het milieu. Elke smartphone die gemaakt wordt heeft een enorme ecologische voetafdruk!

Wat kunnen wij doen om deze afdruk te minimaliseren zonder dit onmisbare gadget op te geven? De duurzame smartphone kiezen – Fairphone!

Fairphone is een maatschappelijk betrokken onderneming die zich inzet voor eerlijkere elektronica. Dankzij het modulaire ontwerp van hun smartphone hebben gebruikers meer controle over hun telefoon. Naast het duurzame ontwerp, waarmee de ecologische voetafdruk van een smartphone met wel 30% verminderd kan worden, is er bij de Fairphone veel aandacht besteed aan eerlijkere grondstoffen, verbeterde werkomstandigheden voor fabrieksmedewerkers en meer optimale recycling.

Check de website voor alle informatie over dit bijzondere produkt!

Beeldmateriaal is van vervanging van de camera module die door val van de telefoon beschadigd raakte. Levertijd onderdeel is 3 dagen, reparatietijd ongeveer 5 (!) minuten. 🙂

 

En voorbeeld no. 5: Bierbrood en broodbier van Bakker van Vessem en Jopenbier

Ons laatste voorbeeld is een toonbeeld van circulaire samenwerking waarbij buren elkaars ‘afvalstromen’ gebruiken om er mooie producten van te maken.

Bakker Van Vessem en bierbrouwerij Jopen maakten in 2018 speciaal voor Vaderdag bierbrood én broodbier. Van de bierborstel van Mooie Nel IPA bakte Jos Huijbregts een lekker, stevig brood en van de broodresten van Van Vessem brouwde Jopen een frisse English Pale Ale. Volledig lokaal en zo min mogelijk voedselverspilling. En als er al wat weggegooid moest worden, werd dat weer omgezet in duurzame energie en compost in de Groene Energiefabriek van Meerlanden. Net als hun andere organisch afval.

Basisschool Samen Een gaat voor afvalscheiding en minder zwerfafval

Basisschool Samen Een gaat voor afvalscheiding en minder zwerfafval

Maandag 7 januari startte basisschool Samen Een een project voor betere afvalscheiding op school en minder zwerfafval in de omgeving. Wilma Alink, wethouder natuur en milieu, gaf het startsein voor het project dat een initiatief is van de leerlingen en het personeel. Na de start kregen de leerlingen workshops en lessen over afval als grondstof verzorgd door Let’s Do it Kids.

Wethouder Wilma Alink: “Wij willen een leefbare wereld doorgeven aan onze kinderen. Daarom is het belangrijk dat kinderen jong leren dat afval grondstof is die hergebruikt kan worden. Het bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. We steunen duurzame initiatieven van scholen zoals van OBS Samen Een dan ook van harte.”

OBS Samen Een is altijd actief betrokken bij de schoolomgeving en houdt regelmatig schoonmaakacties in de buurt. De school probeert minder afval te produceren en het afval dat er is goed te scheiden. OBS Samen Een, de gemeente Aalsmeer (afdeling Natuur- en Milieueducatie) en Meerlanden hebben ervoor gezorgd dat dit project op korte termijn gerealiseerd kon worden.

Glas in ’t Bakkie!

Glas in ’t bakkie!

Ben je ook druk aan het glasbakken na de jaarwisseling? Dan heb je goede kans onze collega Frank met onze nieuwste glaswagen tegen te komen!
 
Je ziet: glas scheiden heeft écht zin. Of het nu wit, groen of bont is, wij zamelen glas in zoals jij het in de glasbak gooit. Het wordt gescheiden ingezameld, verwerkt en gerecycled tot nieuwe producten. Glas in ’t bakkie dus!
 
En veel veilige kilometers voor Frank! 

Liefst 127 goede doelen gesteund door Meerlandenfonds

Liefst 127 goede doelen gesteund door Meerlandenfonds

 • 12e editie Meerlandenfonds: € 55.000,- voor goede doelen en verenigingen
 • Wethouders delen cheques uit aan vrijwilligers
 • Recordaantal van 343 aanvragen ingediend

Tijdens een feestelijk event in verenigingsgebouw De Parade van muziekvereniging Jeanne d’Arc in Noordwijkerhout waren donderdag 13 december alleen maar vrolijke gezichten te zien. Wethouders van dertien gemeenten uit de regio deelden namens het Meerlandenfonds cheques uit met mooie geldbedragen aan vrijwilligers van verenigingen en goede doelen.

“Het Meerlandenfonds heeft dit jaar een recordaantal aanvragen ontvangen, maar liefst 343! Na beoordeling heeft het bestuur aan 127 clubs een bijdrage toegekend. Hierbij hebben we gekeken hoe verenigingen en goede doelen zich bezig houden met het verbeteren van milieu en buurt en naar het bevorderen van welzijn van mensen,” licht Angeline Kierkels, algemeen directeur van Meerlanden, toe, “Uiteindelijk zijn we samen verantwoordelijk voor een fijne leef- en werkomgeving. Daarom steunen wij deze mooie initiatieven ook. Vrijwilligers doen hier belangrijk werk voor. Tijdens dit event werd hier uitgebreid bij stilgestaan. We mogen trots zijn dat zoveel mensen zich belangeloos inzetten voor de maatschappij, dat geeft een goed gevoel.”

Op www.meerlanden.nl/fonds staan alle stichtingen die een bijdrage uit het Meerlandenfonds hebben ontvangen.

Wethouders spreken waardering uit

Alle goede doelen en (sport)verenigingen die een bijdrage uit het Meerlandenfonds ontvingen, zijn actief in het verzorgingsgebied van Meerlanden. Namens alle gemeenten waren er wethouders aanwezig bij de uitreiking om de cheques te overhandigen en hun waardering uit te spreken voor het goede werk dat de vrijwilligers doen. De volgende wethouders waren aanwezig:

 • Noordwijkerhout, wethouder Martijn Bilars
 • Noordwijk, wethouder Martijn Bilars (namens Dennis Salman)
 • Amstelveen, wethouder Rob Ellermeijer
 • Hillegom, wethouders Fred van Trigt en Jan van Rijn
 • Teylingen, wethouder Rob ten Boden
 • Lisse, wethouder Jeanet van der Laan en Kees van der Zwet
 • Aalsmeer, wethouder Wilma Alink
 • Diemen, wethouder Jeroen Klaasse
 • Katwijk, wethouder Adger van Helden
 • Haarlemmermeer, wethouder Marjolein Steffens-van de Water
 • Haarlemmerliede en Spaarnwoude, wethouder Raymond van Haeften
 • Bloemendaal, wethouder Susanne de Roy van Zuidewijn
 • Heemstede, wethouder Annelies van der Have

Bijzondere locatie voor uitreiking

Bij de keuze van de locatie voor de uitreiking, is voor het derde achtereenvolgende jaar gekeken naar de mogelijkheden bij stichtingen/verenigingen die in de vorige editie een bijdrage hebben ontvangen uit het Meerlandenfonds. Dit jaar verhuisde het event dus naar de Duin- en Bollenstreek om bij muziekvereniging st. Jeanne d’Arc neer te strijken. Met het aankondigen van het eigen Charles Dickens orkest nodigde voorzitter Dolf Hulspas na de uitreiking van de cheques alle aanwezigen uit voor een gezellige borrel.

Vervangende inzameldagen bedrijfsafval Kerst en Oud en Nieuw 2018

Het team van Meerlanden Bedrijfsafval wenst u fijne feestdagen en attendeert u op vervangende inzameldagen en aangepaste openingstijden.

Logo Meerlanden

Verklaring

Verklaring

Op donderdag 15 november is een ingezonden brief verschenen in De Nieuwe Meerbode van een direct omwonende van ons bedrijf. We lezen in deze brief haar sterk verontruste gevoelens over de eventuele bouw van een biomassa-installatie op ons terrein. We snappen dat een term zoals ‘biomassa-installatie’ beelden kunnen oproepen die leiden tot gevoelens van onzekerheid en bezorgdheid. Want wat is zo’n installatie en wat betekent de werking hiervan voor onze buren en werknemers? We begrijpen dat zulke vragen onze omwonenden bezig kunnen houden en we nemen dit zeer serieus. Het welbevinden van onze omwonenden heeft onze volle aandacht.

Wij bevinden ons in de onderzoeksfase. Dat doen we in samenwerking met verschillende partijen waaronder onze buren. Met hen zijn wij verenigd in een werkgroep die regelmatig bijeenkomt. Ons doel is om inzicht te krijgen in alle feiten en deze vervolgens te delen met onze buren en overige belangstellenden, zodat precies duidelijk is welke vervolgstappen effectief en passend zijn. Dat doen we tijdens buurtbijeenkomsten. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 27 november om 19 uur, Aarbergerweg 41, Rijsenhout. Opgeven kan via secretariaat@meerlanden.nl. Vragen kunnen doorlopend worden ingediend bij de buurtverkenner via buurtverkenner@hotmail.com. De buurtverkenner inventariseert vragen en zorgt voor een ‘vraag & antwoord’ document dat voor iedereen beschikbaar is.

De cheque van: muziekvereniging Jeanne d’Arc

De cheque van: muziekvereniging Jeanne d’Arc

Muziekvereniging St. Jeanne d’Arc uit Noordwijkerhout ontving in 2017 een cheque uit het Meerlandenfonds. Wij zijn benieuwd hoe de vrijwilligers dit bedrag besteed hebben.

Op bezoek in het eigen verenigingsgebouw De Parade vertelt voorzitter Dolf Hulspas: “Hier poseert onze Marching Band in vol ornaat voor de kathedraal in Beauvais. De 40 leden in de leeftijd vanaf 10 jaar treden regelmatig op in streetparades in binnen- en buitenland, zoals het 5 mei defilé in Wageningen en de 24 uur van Le Mans. Het repertoire van moderne en traditionele marsmuziek heeft de band tot het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en zelfs drie kampioenschappen in het Belgische Hamont gebracht!

Maar onze vereniging is groter. Jeanne d’Arc bestaat al sinds 1921 en heeft nu zo’n 200 leden. We geven muziekles en oefenen met orkesten, van harmonie tot dixieland. Sociale verbondenheid is wat ons zo kenmerkt. Binnen de vereniging, maar ook in en om Noordwijkerhout. Tal van evenementen luisteren we op met vrolijke muziek.

Met de cheque van het Meerlandenfonds konden we kleding kopen voor de jeugdleden van de Marching Band. Het aantal leden dat op straat wil lopen neemt namelijk nog steeds toe. En daar zijn we erg trots op!”

Heb je door dit leuke verhaal ook zin gekregen om muziek te gaan maken? Kijk dan eens op www.stjeannedarc.nl.

Wij hebben dat in ieder geval wel, want we kunnen alvast verklappen dat de uitreiking van de cheques later dit jaar in het verenigingsgebouw van Jeanne d’Arc in Noordwijkerhout is.

De inschrijving voor het fonds is per vandaag gesloten en het bestuur buigt zich de komende week over de vele aanvragen. Een recordaantal. Mooi om te merken dat er zoveel actieve vrijwilligers zijn. Wij wensen hen alvast veel succes met hun projecten!

De verenigingen en goede doelen die in aanmerking komen voor een bijdrage uit het fonds worden bekend gemaakt op www.meerlanden.nl/fonds.