Gladheidbestrijders Meerlanden klaar voor de winter

Gladheidbestrijders Meerlanden klaar voor de winter

 

De gladheidbestrijders van Meerlanden zijn klaar voor de winter. Op 1 november begint officieel het zogenaamde gladheidseizoen en dat loopt door tot 1 april. De afgelopen periode is al het materieel gecontroleerd en op vanaf 12 oktober is dat tijdens vlootschouwen in Rijsenhout, Hillegom en Lisse getest. Ook zijn de strooiroutes getest.

 

Vlootschouw
Meerlanden bestrijdt de gladheid in zeven gemeenten: Aalsmeer, Bloemendaal, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Noordwijk en Lisse. Ieder jaar voert Meerlanden voorafgaand aan het gladheidseizoen een technische controle uit op de 55 weg- en fietspadstrooiers, samen met Schuitemaker, leverancier van de machines. Dit jaar vond dit plaats in de week van 12 oktober. Hierbij reden alle gladheidteams hun strooiroute om te controleren of deze geen obstakels kennen, die de gladheidbestrijding kunnen belemmeren. In overleg met coördinatoren en gemeenten worden deze routes eventueel aangepast en vervolgens vastgesteld.

 

De voorraden strooizout en pekelwater op de verschillende locaties zijn aangevuld. In Haarlemmermeer en Heemstede zijn 200 zoutkisten uitgezet op strategische punten, zoals bij fietsbruggen. En in Aalsmeer zijn de 25 permanente zoutkisten bijgevuld.

 

Weer wat duurzamer

In het bestrijden van gladheid is Meerlanden samen met de gemeenten, waarvoor het gladheid bestrijd, voortdurend op zoek naar innovatieve manieren die minder impact op het milieu hebben. Zo rijdt deel van het materieel op groengas, opgewekt uit GFT uit de regio. Daarnaast bestrijdt Meerlanden de gladheid met de natzoutmethode en sproeit in Haarlemmermeer de fietspaden met pekelwater. Bij de natzoutmethode wordt het zout gemengd met pekelwater en op de wegen verspreid. Naast een betere werking is hierbij minder zout nodig. Het water voor deze methode haalt Meerlanden bovendien uit het eigen composteringsproces van GFT. Dit jaar wordt er voor het eerst in Lisse en Bloemendaal gestrooid met BIO-zout. In Aalsmeer, Haarlemmermeer en Heemstede gebeurde dit al. BIO-zout is een restproduct uit de opwekking van bio-diesel.

 

Samenwerking

Meerlanden werkt in de gladheidbestrijding samen met Heemskerk en onderaannemers PC van der Wiel, Vrijbloed Transport, Roodenburgh en De Jong Transport. Daarnaast worden medewerkers van De Waterwolf en AM Match ingezet bij het handmatig strooien op bijvoorbeeld bruggen. Bij extreem winterweer kan Meerlanden nog een beroep doen op extra veeg- en borstelmachines van de Meerboeren.

 

Grootste areaal van Nederland

Vanuit Rijsenhout, Heemstede, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout coördineert Meerlanden met een team van zo’n tachtig mensen de gladheidbestrijding voor zeven gemeenten en voert de werkzaamheden ook uit. Dit werk doet het team naast hun reguliere baan. Meerlanden bedient met dit gebied één van de grootste arealen aan gemeentelijke wegen van Nederland. De strooiarealen per gemeente zijn te vinden op de websites van de betreffende gemeenten.

De cheque van: Rugbyclub Haarlemmermeer Hawks

De Cheque van: Rugbyclub Haarlemmermeer Hawks

Nog één week om een aanvraag uit het Meerlandenfonds te doen!

 

De inschrijving voor het Meerlandenfonds 2019 loopt tot 1 november aanstaande. In december maken we bekend welke clubs een bijdrage ontvangen en hoe hoog deze is. De afgelopen edities hebben we al een flink aantal verenigingen en goede doelen blijgemaakt met een cheque. Hoe worden die bijdragen zoal besteed? Daar zijn we benieuwd naar. Deze keer waren we op bezoek bij Rugbyclub Haarlemmermeer Hawks.

De vereniging is ondanks het al lopende seizoen volop bezig met de verhuizing naar een splinternieuw complex in Park21, aan de IJweg tussen Nieuw Vennep en Hoofddorp. Maar begonnen met slechts een braakliggend veldje aan de overkant van de weg naast het voetbalcomplex. “We hadden letterlijk nog niets een jaar of vijf geleden. Een klein aantal leden en een veldje waar we op mochten trainen,” begint voorzitter Ron Balder. “Met die paar leden zijn we enthousiast reclame voor de sport en onze club gaan maken en dat heeft op dit moment tot dit prachtige complex in wording geleid en een ledenbestand van 160 jongens en meisjes van alle leeftijden.”

“Maar toen in die tijd het Meerlandenfonds voorbij kwam, wist ik wel een aantal zaken te benoemen om een bijdrage voor te vragen. We kozen toen voor nieuwe hitshields en tackle bags voor de eerste jeugdleden. Dat was zeer welkom en het aantal jeugdleden heeft sindsdien een grote vlucht genomen. Dus inmiddels kunnen we wel weer een paar nieuwe gebruiken,” zegt Ron met een lach, “Ik ga daarom dit jaar zeker weer een aanvraag doen! Alle beetjes helpen en we hebben nog veel te doen op ons nieuwe onderkomen. Ik vind het fantastisch dat het Meerlandenfonds clubs in de omgeving op deze manier ondersteunt!”

Ben je benieuwd hoe het nieuwe complex van ‘De Hawks’ eruit ziet en/of wil je de sport weleens uitproberen? Bezoek de club dan op het Kleilandpad in Nieuw Vennep (achter tuincentrum Ranzijn) of kijk op rchawks.nl.

Wil je dit jaar ook een bijdrage uit het Meerlandenfonds aanvragen voor jouw club of goede doel? Je kunt je nog tot 1 november inschrijven.

Foto Meerlanden: Rob Essenberg.

1200 Kinderen Hoofddorp-Floriande starten op Dag van de Duurzaamheid met afval scheiden in de klas

1200 Kinderen Hoofddorp-Floriande starten op Dag van de Duurzaamheid met afval scheiden in de klas


Mooie samenwerking school, gemeente Haarlemmermeer en Meerlanden

Maar liefst 1200 kinderen van Communityschool ‘In De Breedte’ in Hoofddorp-Floriande zijn donderdag 10 oktober begonnen met afval scheiden op school ín de klas. Op de Dag van de Duurzaamheid gaven directie, docenten en leerlingen van Klavertje Vier, De Brandaris en SKH Mirakels – scholen binnen de Communityschool –  het startschot voor het recycle-educatieprogramma van Meerlanden voor de grootste groep tot nu toe.

De aftrap vond plaats op het plein in aanwezigheid van alle kinderen van de scholen en het kinderdagverblijf en schoolhoofden Margot Andriessen, Leon Dijcks en Susan Stoffer: “Wij zijn enorm enthousiast geworden door wijze waarop we ons afvalmanagement nu een stuk duurzamer kunnen inrichten!”. Ook de kinderen waren duidelijk blij dat ze nu afval kunnen scheiden. “Het gaat tenslotte om onze planeet,” aldus Liza van groep 4C. Om er vervolgens na het gezamenlijk zingen van het lied Plastic Soep aan toe te voegen: “Plastic hoort niet in de oceanen, maar in de plasticbak, zodat we er weer nieuwe dingen van kunnen maken!”

Het Recycle-educatieprogramma is een samenwerking tussen de scholen en het kindercentrum, de gemeente Haarlemmermeer en Meerlanden met als doel om kinderen te leren dat goed gescheiden afval grondstof is voor nieuwe producten.

In 2013 introduceerde Meerlanden het educatieprogramma Recycling voor basisscholen. Dit programma verbindt twee belangrijke aspecten rondom afval scheiden – logistiek en educatie. Het afval uit alle klassen wordt voortaan gescheiden in verschillende stromen in gekleurde afvalbakken: groenafval, papier, plastic & drankkartons en restafval. Bij de school wordt dit afval vervolgens gescheiden opgehaald zodat het grondstof wordt voor nieuwe producten. Binnen het programma krijgen alle klassen daarnaast jaarlijks onderwijs over afval, grondstoffen en milieu. De gedachte achter het programma is dat kinderen afval gaan zien als grondstof en dat ze het normaal gaan vinden afval te scheiden, ofwel te recyclen. Zij voeden op hun beurt hun omgeving weer op.

De cheque van: muziekvereniging Jeanne d’Arc

De cheque van: muziekvereniging Jeanne d’Arc

Waar besteden clubs hun bijdrage uit het Meerlandenfonds aan?

Afgelopen jaar was Muziekvereniging St. Jeanne d’Arc uit Noordwijkerhout gastheer van de uitreiking van de cheques uit het Meerlandenfonds. Eerder ontving Jeanne d’Arc een cheque uit het Meerlandenfonds. Wij zijn benieuwd hoe de vrijwilligers dit bedrag besteed hebben.

Op bezoek in het eigen verenigingsgebouw De Parade vertelt voorzitter Dolf Hulspas: “Hier poseert onze Marching Band in vol ornaat voor de kathedraal in Beauvais. De 40 leden in de leeftijd vanaf 10 jaar treden regelmatig op in streetparades in binnen- en buitenland, zoals het 5 mei defilé in Wageningen en de 24 uur van Le Mans. Het repertoire van moderne en traditionele marsmuziek heeft de band tot het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en zelfs drie kampioenschappen in het Belgische Hamont gebracht!

Maar onze vereniging is groter. Jeanne d’Arc bestaat al sinds 1921 en heeft nu zo’n 200 leden. We geven muziekles en oefenen met orkesten, van harmonie tot dixieland. Sociale verbondenheid is wat ons zo kenmerkt. Binnen de vereniging, maar ook in en om Noordwijkerhout. Tal van evenementen luisteren we op met vrolijke muziek.

Met de cheque van het Meerlandenfonds konden we kleding kopen voor de jeugdleden van de Marching Band. Het aantal leden dat op straat wil lopen neemt namelijk nog steeds toe. En daar zijn we erg trots op!”

Wil jij je ook aanmelden voor de Marching Band? Of beginnen met muziekles? Kijk dan eens op www.stjeannedarc.nl.

Wil je dit jaar ook een bijdrage uit het Meerlandenfonds aanvragen voor jouw club of goede doel?
Dat kan tot 1 november via www.meerlanden.nl/inschrijven.

7 september: Nationale Grondstoffendag 2019 – gratis bedrijfsafval-analyse

In het kader van de Nationale Grondstoffendag 2019 heeft Meerlanden een aanbieding voor alle bedrijven in onze regio.

Wij komen op locatie (in de productie) meekijken en maken dan een afval-analyse met recycle-advies vanuit de huidige technische mogelijkheden. Natuurlijk laten we niet na de mogelijkheden te benoemen die we zien om afval te voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen. Een frisse blik op het voorkomen en scheiden van afval levert besparingen op en helpt in de transitie van afval naar grondstof.

De afgelopen jaren zijn de recyclemogelijkheden voor meer en nieuwe soorten grondstoffen enorm toegenomen. Wij merken dat veel bedrijven daar hulp bij kunnen gebruiken.

Die hulp bieden wij ter gelegenheid van de Nationale Grondstoffendag kosteloos aan bedrijven die zich aanmelden bij ons ovv. “Nationale Grondstoffendag 2019!”

Stuur uw aanvraag voor onze gratis analyse naar: bedrijfsafval@meerlanden.nl o.v.v. “Nationale Grondstoffendag 2019 – bedrijfsanalyse” en wij doen de rest.

Wat doe je met een nest van de eikenprocessierups?

Wat doe je met een nest van de eikenprocessierups?

De afgelopen zomermaanden kon je er bijna niet omheen: de eikenprocessierups. Van TV en radio tot on- en offline media, overal kon je lezen over de overlast die de eikenprocessierups met zich meebrengt. Maar hoe herken je nu de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups loopt in lange processies over de stam van eikenbomen, vandaar de naam eikenprocessierups. Om zich te beschermen tegen vijanden produceren ze brandharen die in de lucht komen en bij mens en dier gezondheidsklachten en ernstige irritaties kunnen veroorzaken.

De processierups zit vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen. De nesten herken je gemakkelijk: het is een dicht spinsel van vervellingshuidjes en uitwerpselen. Je vindt ze bijvoorbeeld in eikenlanen, op landgoederen, vakantieparken, bij de oprit van een kantoorpand of in je eigen tuin.

 

Neem contact met ons op

Kom je een nest tegen, neem dan contact met ons! Wij zorgen er dan voor dat het nest op een professionele manier wordt verwijderd en afgevoerd.

Particulieren nemen contact op met Publieksinfo via pi@meerlanden.nl of 0297-381 717.

Bedrijven nemen contact op via bedrijfsafval@meerlanden.nl of 0297-381 781.

Meerlanden en gemeenten voeren nieuwe systematiek in voor nog meer samenwerking in afvalbeheer

Meerlanden en gemeenten voeren nieuwe systematiek in voor nog meer samenwerking in afvalbeheer

Dezelfde tarieven voor gelijke dienstverlening: samen sneller circulair

De gemeenten Aalsmeer, Bloemendaal, Diemen, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Lisse en Noordwijk gaan dezelfde tarieven betalen voor gelijke dienstverlening voor afvalbeheer door Meerlanden NV. Deze samenwerking krijgt zijn beslag in de nieuwe Uniforme Dienstverleningsovereenkomst. Op 10 juli vond de officiële ondertekening plaats, een moment met een feestelijk tintje!

De nieuwe systematiek zal op termijn voor de aandeelhoudende gemeenten voordeliger zijn en de administratie en het contractbeheer vereenvoudigen.

De uniforme manier van werken biedt de gemeenten ook de mogelijkheid om hun opdrachtgeversrol richting Meerlanden meer vanuit gezamenlijkheid in te vullen. Wethouder Mariëtte Sedee van Haarlemmermeer en voorzitter van het Bestuurlijk Overleg met Meerlanden: “Ik vind het een mooie stap dat we nu gelijke tarieven hanteren. Daarnaast is het belangrijk dat er beleidsvrijheid blijft bestaan. We kunnen nog steeds éigen keuzes maken in het afvalbeheer. Maar, voor gelijke dienstverlening gelden nu gelijke tarieven. Een goede ontwikkeling.”

Door de standaard contractvorm en tarieven kunnen gemeenten de dienstverlening voor afvalbeheer gemakkelijker onderling vergelijken. Groot voordeel is dat financiële effecten van keuzes direct zichtbaar zijn en effecten van beleidskeuzes makkelijker zijn te vergelijken en door te rekenen voor de eigen gemeente.  Het afvalbeheer wordt door de gelijke tarieven efficiënter en zo blijft er meer energie over om ons te richten op waar het echt om gaat: de leefomgeving in onze regio mooier en duurzamer maken.

Meerlanden zet erop in om grondstoffen die zij bij huishoudens en bedrijven inzamelt, zo hoogwaardig mogelijk te (doen) verwerken; lokaal waar het kan, regionaal of landelijk waar het moet. Angeline Kierkels (algemeen directeur Meerlanden): “Binnen de samenwerking met onze gemeenten verschuift onze rol steeds meer op naar die van leverancier van grondstoffen. Door de nieuwe systematiek is er volledige transparantie en dat is ook aantrekkelijk voor eventueel nieuwe gemeenten om zich aan te sluiten bij Meerlanden. We zijn blij dat we dit samen met gemeenten hebben weten te realiseren.”

Regio Amsterdam zet in op Zero Emissie Stadslogistiek

Meer dan 50 publieke en private partijen ondertekenen Green Deal ZES tijdens State of the Region 2019

Om de gevolgen van de fors toenemende logistieke – en pendelstromen binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) het hoofd te bieden, ondertekenden meer dan 50 publieke en private partijen de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (Green Deal ZES) tijdens State of the Region 2019. Ondertekenaars zetten hiermee in op het zoveel mogelijk emissievrij beleveren van steden in 2025 en schadelijke emissies (CO2, NOx, fijnstof) als gevolg van stadslogistiek te reduceren tot nul. Daarnaast vormen het terugdringen van het aantal benodigde voertuigen en voertuigkilometers voor de bevoorrading van steden en het beperken van geluid belangrijke doelen van Green Deal ZES.

Grootstedelijke regio’s, zoals de Metropoolregio Amsterdam, zijn de motoren van de economie. Inwoners van de MRA werken, wonen en recreëren in de MRA als ‘daily urban system’ en daarbij hoort een groeiende vraag naar goederen en diensten. Tegelijkertijd is er het streven naar een verbetering van de leefbaarheid in de MRA. De regionale impuls van de landelijke Green Deal ZES is een initiatief van de Amsterdam Economic Board en draait om samenwerking en kennisdeling tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Deelnemers aan de Green Deal ZES testen niet alleen nieuwe praktische logistieke oplossingen, maar ook combinaties van nieuwe technologieën, publiek-private samenwerking en aangepaste regelgeving.

Richard Hoving, Challenge Lead Mobiliteit, Amsterdam Economic Board: “Samen zien we zien dat slimme en schone (stads)logistiek een belangrijke voorwaarde is voor de economische vitaliteit en de aantrekkelijkheid van steden en de MRA als geheel. Het zorgt ervoor dat internetbestellingen thuis of op het werk worden afgeleverd, restaurants hun gasten kunnen bedienen, winkels op tijd de nieuwste collectie in huis hebben, afval wordt ingezameld en een verbouwing probleemloos verloopt. We zien ook dat, door de veranderende klanteneisen, de dagelijkse bevoorrading van stad en regio steeds fijnmaziger en steeds vaker just-in-time wordt. Stadslogistiek wordt steeds belangrijker en blijft groeien. Door gezamenlijk op te trekken kunnen we dit probleem beleidsmatig te lijf en zetten we vol in op leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid in de MRA”.

Ondertekenaars vanuit publieke sector zijn: de provincies Noord-Holland en Flevoland, de gemeenten Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Beemster, Beverwijk, Diemen, Haarlemmermeer, Heemskerk, Landsmeer, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Velsen, Waterland, Wormerland, Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam. De gemeenten Amsterdam en Haarlem zijn al in een eerder stadium toegetreden.

Ondertekenaars vanuit (semi-)private sector zijn: AMS Institute, Apenkooi Events, Bam Regionaal Infra Amsterdam, Big Data Value Center, Breikers, City Hub, Dura Vermeer, Evanet, GO!-NH, Green Wave Urban Transports, Hulshoff, Izipack, IJmond Bereikbaar, Johan Cruijff Arena, Leaseplan, Meerlanden, OV IJmond, ORAM, Parcls, Port of Amsterdam, RAB Bouwcenter, Rabobank Amsterdam, RAI Amsterdam, RAVO, Rutte Groep, Shell Nederland, Simply Mile, StreetScooter Nederland, Van Keulen, Van ’t Hek, Voedsel Verbindt, Waalpaal en Zoev City.

Kringloopwinkel Meerwinkel ontvangt Keurmerk Kringloopbedrijven

Kringloopwinkel Meerwinkel ontvangt Keurmerk Kringloopbedrijven

Meerwinkel, het kringloopbedrijf van afval- grondstoffen- en energiebedrijf Meerlanden, is gecertificeerd voor het Keurmerk Kringloopbedrijven van Brancheorganisatie Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Dit kwaliteitskeurmerk voor kringloopbedrijven stelt kwaliteitseisen waarmee zij borgen op een professionele, veilige en verantwoordelijke manier met mensen en materialen om te gaan.

Een kringloopwarenhuis draagt bij aan het verder realiseren van een circulaire samenleving, waarin afval wordt hergebruikt en gerecycled, en waarin regionale werkgelegenheid wordt bevorderd, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door te voldoen aan het Keurmerk, tonen we aan dat dit op een professionele manier gebeurt: we borgen de kwaliteit van de dienstverlening, het realiseren van vertrouwen in de markt en het bevorderen van het onderscheidend vermogen ten opzichte van andere aanbieders van tweedehands goederen. Het Keurmerk Kringloopbedrijven is in de basis afgeleid van ISO 9001, ISO 14001 en VCA-normering. Mans Everhardus van Meerwinkel: “Ons team werkt dagelijks met passie om onze bezoekers gastvrij te ontvangen en producten en diensten tegen een goede kwaliteit-prijsverhouding aan te bieden, het keurmerk is een zichtbaar bewijs van onze kwaliteit. Daar zijn we trots op!”

Gastvrij kringloopwarenhuis en leerwerkbedrijf

Meerwinkel biedt arbeids- en ontwikkelingskansen voor circa 30 mensen op verschillende doe- en denkniveaus. Bij Meerwinkel zijn betaalbare tweedehands producten van goede kwaliteit te vinden, het assortiment is overzichtelijk gepresenteerd en wisselt per dag. Voordat deze in de winkel worden aangeboden, wordt allerhande meubilair gecontroleerd en indien nodig schoongemaakt. Apparatuur en speelgoed wordt vooraf getest en in de fietswerkplaats zijn in de afgelopen tien jaar al meer dan 7.500 fietsen opgeknapt. Zo draagt Meerwinkel bij aan het hergebruik van tal van goederen en preventie van afval.

Bedrijfsafval

Vervangende inzameldagen Bedrijfsafval rond feestdagen

Afvalkalender Bedrijfsafval

Pasen, Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren

Op Pasen, Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren zamelen wij geen afval in bij onze zakelijke klanten. Ook onze milieustraten zijn die dagen gesloten.

De vervangende inzameldagen van rolcontainers voor rest- en GFT-afval zijn:

  • Pasen: maandag 22 april wordt ingehaald op dinsdag 23 april
  • Koningsdag: let op! Zaterdag 27 april is geen inzameldag
  • Hemelvaart: donderdag 30 mei wordt ingehaald op vrijdag 31 mei
  • Pinksteren: maandag 10 juni wordt ingehaald op dinsdag 11 juni

Wilt u:

  • Een vervangende dag voor oud papier, karton en/of folie (plastic)?
  • Uw container(s) niet laten legen wegens vakantie?
  • Eventueel een andere vervangende dag afspreken?

Stuurt u dan een e-mail naar bedrijfsafval@meerlanden.nl.

Bedrijfsafval