De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is een meerjarige plant die je vooral tegenkomt langs wegen en op plaatsen die niet begraasd of bewerkt worden. In Nederland en België beschouwen we deze plant als een invasieve exoot: een plant die van nature niet in Nederland voorkomt en schadelijk kan zijn voor de natuur. De reuzenbereklauw kan wel 3-5 m hoog worden.
Risico’s van de reuzenbereklauw
De Nederlandse overheid schrijft voor dat de reuzenbereklauw verwijderd moet worden. De plant heeft namelijk de volgende risico’s:
- Voor de natuur
De reuzenbereklauw verspreid zich razendsnel en verdringt planten die van nature in Nederland thuis horen - Voor de gezondheid
Als je huid (of ogen) in contact komt met (het sap van) de bereklauw kun je ernstige brandwonden krijgen. Probeer dit te voorkomen. Gebeurt het toch, spoel dan de huid met water en zeep en bedek de plek tegen direct zonlicht. Klik hier voor meer informatie.
Herkennen van de reuzenbereklauw en de gewone bereklauw
De reuzenbereklauw en de gewone bereklauw lijken veel op elkaar. Het grootste verschil is dat de reuzenbereklauw veel groter is. Als de planten nog jong zijn, is het moeilijker om de reuzenbereklauw en ‘gewone’ bereklauw uit elkaar te houden. Naarmate ze ouder worden maken de kleurverschillen, de grootte en het verschijnen van de bloem het makkelijker de planten uit elkaar te houden.
Op deze sites vindt u meer informatie over de verschillen:

Reuzenbereklauw gezien in gemeente Aalsmeer? Meld het!
Wij willen alle plekken in Aalsmeer met de reuzenbereklauw in kaart brengen. Zo kunnen wij de verspreiding in de gaten houden en zo nodig actie ondernemen. Heeft u de reuzenbereklauw in Aalsmeer gezien? Meld dit en geef altijd een duidelijke omschrijving van de plek waar het groeit. Voeg eventueel een foto van de plek toe. Met uw meldingen passen wij de kaart aan.
Klik hier om te zien welke plekken met reuzenbereklauw in Aalsmeer al bij ons bekend zijn.
Zo geeft u een melding voor Aalsmeer door:
Meldformulier
0297 – 381 717
pi@meerlanden.nl
Zelf de reuzenbereklauw bestrijden
Staat er een reuzenbereklauw in uw tuin? Haal de plant dan voorzichtig weg. Het best doe je dat voordat de plant gaat bloeien en zaad vormt. Dan kan de plant zich namelijk niet meer verspreiden.
Het is dus belangrijk vooral de bloemkop uit de plant te halen. Deze kun je met een snoei- of takkenschaar wegknippen. Na het bloeien heeft de bloemknop veel zaden (na de bloei). Doe daarom het snoeiafval in het restafval en niet bij het GFT. Ook al maken we compost van het gft, toch kunnen er zaadjes in blijven zitten die nieuwe planten kunnen worden.
Zo ga je aan de slag
– Werk liefst op een bewolkte dag.
– Zorg ervoor dat kinderen en (huis)dieren niet bij de berenklauw of het snoeiafval kunnen komen.
– Draag volledig bedekkende kleding en handschoenen.
– Zet een beschermende bril op.
– Steek de plant 15-20 cm onder de grond af. Houd in de gaten of de plant toch weer uitloopt. Verwijder hem dan opnieuw.
– Spoel de kleding daarna af met veel water.