De groene energiefabriek: haal meer uit uw GFT-afval

Als we het hebben over maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan gaat het al snel over het duurzaam omgaan met energie en het scheiden en recyclen van onder andere GFT-afval. Wij helpen MKB-bedrijven in Amsterdam, Haarlemmermeer, Duin- en Bollenstreek, Aalsmeer en Amsterdam Schiphol Airport om meer uit hun GFT-afval te halen met onze groene energiefabriek.

GFT-afval scheiden

In het groente-, fruit- en tuinafval zit ontzettend veel waardevols verstopt, wat het scheiden van deze afvalsoort belangrijk maakt. Doet u dit samen met uw collega’s op de juiste manier? Dan draagt u bij aan een circulaire economie. Dat is een economie waar producten zo gemaakt worden, dat de materialen na gebruik opnieuw als grondstof kunnen worden gebruikt en er niet telkens van van eindige natuurlijke grondstoffen gebruik gemaakt hoeft te worden.

Wat is de groene energiefabriek?

Het GFT-afval dat wij inzamelen, brengen we naar de groene energiefabriek in Rijsenhout. Daar wordt het afval gerecycled in een innovatief proces van vergisten en composteren. Door dat innovatieve proces kunnen wij 100% van het GFT-afval verwerken tot vijf waardevolle producten. Wat aan het begin van de verwerking nog ‘afval’ wordt genoemd, is na het proces omgezet tot groengas, CO2, warmte, compost en water. Producten met een nieuwe functie dus. En al deze producten worden weer gebruikt in de regio waar we het afval hebben ingezameld. Zo is de kringloop weer rond.

Waar worden deze producten voor gebruikt?

De waardevolle producten die ontstaan door uw afval te scheiden zijn op vele fronten inzetbaar. Zo kan groengas dat gewonnen wordt uit GFT-afval als duurzame brandstof gebruikt worden. De compost die gemaakt wordt dient als grondverbeteraar en de CO2 kun je gebruiken als een groeiverbeteraar voor planten. De warmte die wordt opgeslagen, wordt gebruikt om broeikassen te verwarmen en het water kan gebruikt worden om mee schoon te maken. Had u ooit gedacht dat er zoveel waardevols in uw afval zit?