Skip naar inhoud
Meerlanden Logo

Elektrische apparaten

Elektrische apparaten zijn alle kleine en grote huishoudelijke apparaten met een stekker, batterij of energiezuinige verlichting. Breng apparaten die het nog doen naar de kringloop of breng het naar de milieustraat of recycleplein.

AEEA

Alle informatie bekijken?

Inleverpunten elekrische apparaten.

Kies een gemeente om inleverpunten in jouw gemeente te bekijken.

Lever 'm in!

Oud-voor-nieuw

Wist je dat je jouw kapotte apparaat gratis kunt inleveren bij de winkel waar je een vergelijkbaar nieuw apparaat koopt? Ook kan je het laten meenemen als het nieuwe apparaat thuis wordt gebracht. Dit heet de oud-voor-nieuw-regeling.

Of geef je smartphone of wasmachine een tweede leven met een reparatie! Als je apparaat het nog doet, kun je het ook naar de kringloopwinkel brengen. In sommige supermarkten en bouwwinkels staan speciale inzamelbakken voor kleine apparaten, zoals je elektrische tandenborstel of boor.

wasmachines horen bij e-waste
Recycle het

Waardevolle grondstoffen

In elektrische apparaten zitten veel waardevolle grondstoffen. Sommige grondstoffen beginnen langzaam op te raken, maar hebben we hard nodig voor het maken van nieuwe telefoons en batterijen. Als elektrische apparaten via het restafval de verbrandingsoven ingaan, gaan er ook veel waardevolle grondstoffen verloren die goed te recyclen zijn. Dat is zonde en dat proberen we dus te voorkomen!

In elektrische apparaten zitten ook schadelijke stoffen zoals kwik, ijzer, aluminium, koper en lichtgevende poeders. Dit kan gevaarlijk zijn voor mens, dier en milieu.

Regionaal sorteercentrum
RSC Schiphol

Wat doen we ermee?

Alle apparaten, die we via de milieustraten inzamelen, gaan naar het Regionaal Sorteercentrum van Meerlanden. Sommige werkende apparaten worden refurbished en opnieuw verkocht.

Andere apparaten worden gesorteerd en gedemonteerd. Sommige materialen uit apparaten, zoals metaal, staal, glas en koper, kunnen goed hergebruikt of gerecycled worden. De schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld koelkasten voeren we apart af, omdat we niet willen dat deze in het milieu terecht komen.

Je hebt onvoldoende toestemming gegeven

We kunnen dit onderdeel niet weergeven.

Wel/niet lijst

Wat valt er wel en niet onder elektrische apparaten?

✔ Wel

Alle grote en kleine apparaten die werken op gas, elektriciteit en batterijen, zoals:

  • Wasmachines
  • Koffiezetapparaten
  • Computers
  • Haardrogers
  • Gastoestellen
  • Magnetrons
  • Elektrische tandenborstels

✖ Niet

  • Al het afval dat niet onder elektrische apparaten valt.

Veelgestelde vragen

Vind jouw antwoord in de veelgestelde vragen!

Alle kleine en grote huishoudelijke elektrische apparaten met een stekker of een batterij, energiezuinige verlichting en gastoestellen.

Een andere benaming voor afval van elektrische apparaten is e-waste.

Heb je meer vragen?

Neem contact met ons op.

Service & Contact