Luierrecyclingsfabriek
8% van ons afval bestaat uit babyluiers en incontinentiemateriaal. Dat is zo’n 8,5 kilo per persoon per jaar en wordt gewoon verbrand bij het restafval; grondstoffen gaan verloren en er komt veel CO2 vrij.
Werken aan een schone toekomst
Dit kan anders! Daar wil Meerlanden verandering in brengen met de bouw van een recyclinginstallatie. De installatie moet jaarlijks 30 kiloton luiers en incontinentiemateriaal gaan verwerken. Hiervoor zijn wij op zoek naar partners. Doe jij mee en maak je in de toekomst duurzame recycling mede mogelijk?
Partner worden?
Heeft jouw gemeente interesse? Neem dan contact met ons op via de onderstaande knop.
Terugkijken van de online kick-off
Met verschillende experts en ervaringsdeskundigen duiken we diep in de wereld van luierrecycling. We bespreken waarom het zo belangrijk is om afval te scheiden, vooral deze grote stroom van luiers, en verkennen de mogelijke effecten van een UPV.
We nemen je mee door de verschillende fasen; van de inzamelmethoden tot de innovatieve verwerkingstechniek van Willem Elsinga. Op deze manier ben je volledig op de hoogte van de laatste ontwikkeling van luierrecycling én ons initiatief.
Je hebt onvoldoende toestemming gegeven
We kunnen dit onderdeel niet weergeven.
De oplossing van Meerlanden
We maken gebruik van de bij ARN in Weurt gebruikte en bewezen techniek van Elsinga. Meerlanden en Elsinga werken al jaren succesvol samen, bijvoorbeeld bij de bouw van de Groene Energiefabriek van Meerlanden. Voordat er daadwerkelijk een nieuwe verwerkingsfabriek staat, zijn er nog wat stappen te zetten:
- We hebben een locatie op het oog in de circulaire schil van de Port of Amsterdam. Hierover voeren we overleg met de gemeente Amsterdam en Port of Amsterdam.
- Voor de business case is een fors volume aan luiers en incontinentiemateriaal nodig. Deze halen wij bij gemeenten en private instellingen. De input levert o.a. plastics en slurry op
- Stoom en Stroom: Aantakken op de nieuwe stoomleiding vanuit het AEB is een must en Port of Amsterdam en Liander werken aan voldoende elektra voor o.a. onze installatie.
Je hebt onvoldoende toestemming gegeven
We kunnen dit onderdeel niet weergeven.
Van beleid naar inzameling: luierketen
Wegwerpluiers worden op kleine schaal gerecycled in Nederland. Om de luierketen te sluiten, zijn meerdere R-strategieën nodig.
Het luierketenproject valt onder de Circulaire Economie-aanpak van de overheid. Een kernteam van Rijkswaterstaat, NVRD en ministeries onderhoudt contact met ketenpartners en stimuleert preventie, hergebruik en recycling. Ze faciliteren samenwerking en starten waar nodig onderzoeken.
Ook organiseert het programma bijeenkomsten voor kennisuitwisseling en biedt ondersteuning aan ambtenaren en bestuurders.
Je hebt onvoldoende toestemming gegeven
We kunnen dit onderdeel niet weergeven.
Aan de slag voor uw gemeente
Wil uw gemeente haar afvalbeleid verbeteren, ketens circulair maken en de VANG-doestellingen halen? Kijkt u al naar de mogelijkheden om luiers en incontinentiemateriaal te recyclen? Het grootste deel van deze materialen verdwijnt momenteel nog in het restafval en wordt gewoon verbrand.
Door aparte verwerking wordt de CO2 uitstoot enorm verlaagd en worden nieuwe grondstoffen als schoon biogas, compost, kunstmest en plastic geproduceerd. Vervuiling en verspilling worden zo tegengegaan en de circulaire economie krijgt verder vorm en inhoud.
Graag geven we u inzicht in de mogelijkheden voor uw gemeenten om met aparte inzameling aan de slag te gaan. Download onze brochure over inzamelmethodieken, waarin we dit in 7 stappen beschrijven.