Skip naar inhoud
Meerlanden Logo

Plastic, Blik en Drinkverpakkingen

Jouw dagelijkse afval bestaat voor het grootste deel uit plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Voor deze afvalstroom gebruiken we de afkorting PBD. Het gaat vooral om verpakkingen die je hebt gebruikt in de keuken of badkamer. Je verpakkingen hoeven niet schoon te zijn, maar wel (zo goed als) leeg als je ze weggooit.

plastic container

Alle informatie bekijken?

Inleverpunten PBD

Kies rechtsboven een gemeente om alle inleverpunten te bekijken.

Niet alles is PBD

Hard plastic

Niet álle plastic en metalen vallen onder PBD. Een kleerhanger of wasrek bijvoorbeeld is van metaal en plastic gemaakt, maar is geen verpakking. Groot plastic zoals zwembadjes, tuinstoelen en landbouwplastic moet je inleveren bij de milieustraat. Dat soort spullen worden op een heel andere manier verwerkt dan verpakkingen.

Let op: Plastic flesjes en blikjes met water, sinas, bier of een ander drankje hebben tegenwoordig ook statiegeld. Gooi deze daarom niet zomaar bij het PBD, maar lever ze in bij de winkel!

Afvalsoort 'Harde kunststoffen'
Da's handig!

Ezelsbrug voor PBD

Om het scheiden van PBD makkelijker te maken, stel je de volgende vragen:

  1. Is het een verpakking
  2. Is het leeg (schoon hoeft niet)
  3. Komt het uit de keuken of badkamer

Is het antwoord op alle drie de vragen ‘Ja’? Dan mag het bij het PBD. Er zijn uitzonderingen, zoals slagroom- of deodorant spuitbussen en fruitnetjes. Die horen bij het restafval. Bekijk bij twijfel de scheidingswijzer.

Wat doen we ermee?

Verwerking van PBD

Het PBD wordt eerst verder gesorteerd om er daarna weer allerlei nieuwe dingen van te maken. Van plastic maken ze bijvoorbeeld kratten, speelgoed, bermpaaltjes of flessen. Jouw lege conservenblikken, aluminium bakjes of metalen deksels en doppen zijn oneindig recyclebaar. Van het plastic en aluminium laagje uit jouw drinkpakken worden stoelen, emmers of steigers gemaakt en van het papier tissues en toiletpapier.

Afvalsoort 'Harde kunststoffen'

Meer over 'PBD'

Vind jouw antwoord in de veelgestelde vragen!

Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PBD). Het plastic, blik en drinkpakken wordt in sorteercentra gescheiden, het blik kan zo heel goed gerecycled worden.

Heb je meer vragen?

Neem contact met ons op.

Service & Contact