Skip naar inhoud
Meerlanden Logo

Samen in de Wijk Graan voor Visch

In de wijk Graan voor Visch in de gemeente Haarlemmermeer doen we op dit moment een project volgens de aanpak Samen in de Wijk. Samen in de Wijk is een integrale aanpak van Meerlanden om uitdagingen in de openbare ruimte samen met andere betrokken partijen uit de buurt aan te pakken. Het doel van het Samen in de wijk project in Graan voor Visch is samen het aantal bijplaatsingen (afval naast containers) verminderen en het scheiden van afvalstromen verbeteren.

17 december 2024

Betrokken partners en grondige analyse zijn belangrijk

De ‘Samen in de wijk aanpak’ start altijd met een grondige analyse van de wijk, de voorzieningen en de bewoners en stakeholders in die wijk. Is de basis op orde? Aansluitend bepalen we (gezamenlijk) welke interventies de meeste kans van slagen hebben.

Essentieel bij deze aanpak is de samenwerking met partners die betrokken zijn bij de betreffende wijk. Bijvoorbeeld woningcorporaties, scholen, buurtverenigingen, gemeenten en bewoners. Samen met deze partners willen we de leefomgeving groener, schoner en veiliger maken.

Start met 4 interventies

Sinds oktober zijn we samen met onze partners, waaronder de gemeente, Ymere, buurtvaders en inwoners van de wijk, gestart met vier interventies.
1. Samen voor schoon actiedag

Als feestelijke start organiseerden we begin oktober een actiedag. Deze ‘Samen voor schoon dag’ was op een centrale plek in de wijk. Onder het genot van koffie en poffertjes konden wijkbewoners elkaar, maar ook de betrokken partners, ontmoeten. En met elkaar in gesprek gaan over een schone en veilige wijk. De grondstofcoach was aanwezig om tips te geven over afval scheiden. Een mooie 1e stap: kennismaken en verbinden.

2. Introductie van de grondstofcoach

Een grondstofcoach is geïntroduceerd in de wijk om contact te leggen met de bewoners van Graan voor Visch en de verschillende organisaties. De grondstofcoach kan helpen en vragen beantwoorden van bewoners en deelnemende partijen. De grondstofcoach is de verbindende schakel en maakt de aanpak meer zichtbaar in de wijk.

3. Ambassadeurs voor Schoon

Samen in de wijk is ook samen met bewoners. Bewoners kunnen als ambassadeur van schoon de verantwoordelijkheid nemen voor een container brengparkje. Dit houdt onder andere in:

  • Een oogje in het zeil houden op het container brengparkje.
  • Bijplaatsingen en volle of verstopte containers signaleren en melden bij Meerlanden.
  • Zelf af en toe wat opruimen of oplossen.
  • Medebuurtbewoners adviseren.

De grondstofcoach kan de ambassadeurs met raad en daad bijstaan en helpt waar nodig.

4. Communicatie interventies

Op het communicatieve vlak zijn er ook diverse interventies gestart.

  • Flyers en poster die uitleggen wat de bewoners met de verschillende soorten afvalstromen (bijplaatsingen) moeten doen. Hierbij hebben we gewerkt met veel beeld en weinig tekst, rekening houdend met anderstaligen en laaggeletterden.
  • ‘Green graffiti’ op de grond bij containers in brengparkjes met veel bijplaatsingen. Met de boodschap: “Ja, in deze bak uw 30 liter zak” worden bewoners gestimuleerd hun afval goed aan te bieden.
  • Het zichtbaar bestickeren van de bijplaatsingen zelf.

De interventies lopen tot december, waarna de aanpak geëvalueerd zal worden.

Meer weten over de ‘samen in de wijk aanpak’? Neem dan contact op met Chris van Til, adviseur circulaire economie; cvtil@meerlanden.nl