Skip naar inhoud
Meerlanden Logo

Hergebruik & Recycling

Jouw afval is een grondstof, en daar kunnen wij mooie producten van maken! Hergebruiken, vernieuwen, repareren, recyclen en hernieuwbare energie opwekken. Telkens opnieuw. Wij noemen dat hernieuwen. Ons alfabet begint, eindigt en begint weer met de letter ‘R’:

meerwinkel milieustraat
Refuse, Rethink, Reduce

Heb ik het écht nodig?

Minder en welke type afval begint al bij jouw overweging in het het product dat je koopt. Heb je het écht nodig? Koop je een duurzame variant, zoals hout, of ga je toch voor plastic? Het begint allemaal bij jouw bewuste keuzes.

En elke beslissing die je maakt, hoe klein ook, kan een groot verschil maken voor onze planeet en toekomstige generaties.

Reuse, Repair

Koop eens Tweedehands!

Overweeg eens om niet altijd naar nieuwe producten te grijpen. Ontdek de schatten van tweedehands artikelen bij plaatsen zoals de kringloopwinkel Meerwinkel of een andere nabijgelegen winkel.

En als iets kapot gaat, denk dan eens aan een bezoekje aan een Repair Café voor een voordelige en milieubewuste oplossing. Wat voor jou misschien afval lijkt, kan voor anderen nog van grote waarde zijn.

kringloopwinkel
Recycle, Recover

Verwerk het tot iets nieuws

We geven de voorkeur aan recyclen boven het verbranden van materialen die niet meer kunnen worden hergebruikt of gerepareerd.

Hierbij worden materialen omgezet in grondstoffen met een gelijke (hoogwaardige) of lagere (laagwaardige) kwaliteit dan de oorspronkelijke grondstof. Een goed voorbeeld hiervan is het verwerken van GFTe tot compost en groengas.

Groengas Meerlanden