Meerwinkel – de kringloopwinkel van de Haarlemmermeer

Meerwinkel is de kringloopwinkel van de Meerlanden, in Hoofddorp. Wij bieden ‘participatiemedewerkers’, zoals jongeren met een handicap, bijstandsgerechtigden en werknemers van een sociale werkvoorziening passend werk aan. Zo kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via Meerlanden volwaardig aan onze samenleving deelnemen.

Door de veelzijdigheid aan werk op verschillende doe- en denkniveau’s kan Meerlanden werk aanbieden aan mensen die anders moeilijk aan de slag zouden komen. Met het aanbieden van leerwerkplekken aan mensen met een bijstandsuitkering en mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, draagt Meerlanden bij aan een verhoging van de lokale, sociale participatie.

In samenwerking met AM match (voorheen AM groep), Mare groep, Paswerk, Pantar en gemeenten hebben wij rond de 100 participatiemedewerkers kunnen plaatsen bij verschillende teams die werkzaam zijn in de openbare ruimte en afval. Ruim 75 participatiemedewerkers zijn aan de slag bij Meerwinkel.

Uit de bijstand en in het groen

In samenwerking met gemeenten plaatsen wij elk jaar een aantal mensen met een bijstandsuitkering voor zes maanden bij Meerlanden. Deze tijdelijke baan geeft structuur en ritme aan het dagelijks leven en kan net dat duwtje in de rug zijn die iemand nodig heeft om weer terug te keren op de arbeidsmarkt.

Eén van de gelukkigen was Babette Hoekstra. Via een samenwerking tussen Meerlanden, AM match en gemeente Aalsmeer kreeg zij een leerwerkplek voor zes maanden bij het team openbare ruimte Aalsmeer. Babette is opgeleid tot goudsmid, maar kon in haar vakgebied geen baan vinden. Ze werd timmervrouw, hondenuitlater, koerier, en raakte uiteindelijk in de bijstand. Inmiddels is Babette uit de bijstand en werkt bij Meerlanden tijdens de tweejarige opleiding Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) die ze volgt.