Skip naar inhoud
Meerlanden Logo

Groene Energiefabriek

GFT en etensresten zijn het begin van iets moois. Het begin van verse compost en van schone brandstof. Sinds 2011 verwerken we de biogrondstoffen in onze Groene Energiefabriek tot zes mooie producten. Hiermee sluiten we lokaal de kringloop.

Rechtstreeks uit de fabriek

Zes producten

Groengas gaat het aardgasnet van Liander in. 60% van ons wagenpark rijdt op dit gas. Op bananenschillen dus! CO2 is een groeibevorderaar voor planten en gewassen en wordt veel toegepast in de glastuinbouw. Citrusbrandstof is een bijproduct van de gasopwerking en kunnen we inzetten als vervanger voor diesel in machines die onkruid stomen.

Compost zorgt voor een goede waterhuishouding en voeding voor de bodem van tuinen en akkers. Warmte transporteren we via buizen onder de grond naar een kassencomplex van onze buurman. Water dat ontstaat bij de warmtelevering zetten we in bij straatreiniging, onkruidbestrijding en gladheidsbestrijding.

Je hebt onvoldoende toestemming gegeven

We kunnen dit onderdeel niet weergeven.

Landelijke Compostdag en Dag van de Moestuin

Teruggeven aan de inwoners

Om inwoners uit ons verzorgingsbied te bedanken voor het scheiden van hun GFTe, organiseren we ieder jaar de Landelijke Compostdag en de Dag van de Moestuin. Op deze dagen delen we MeerCompost uit aan inwoners en moestuinverenigingen en volkstuincomplexen.

Het eindproduct MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en ziektekiemen en geschikt voor de moestuin. Door de bodem met deze natuurlijke bodemverbeteraar te verrijken stimuleert het de groei van groente en fruit op een milieuvriendelijke manier.

Je hebt onvoldoende toestemming gegeven

We kunnen dit onderdeel niet weergeven.

Duurzaam ondernemen

Ook voor bedrijven

Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent onder andere GFTe scheiden en recyclen. Wij helpen MKB-bedrijven in Amsterdam, Haarlemmermeer, Duin- en Bollenstreek, Aalsmeer en Amsterdam Schiphol Airport om meer uit hun GFTe te halen met onze Groene Energiefabriek.

Hiermee dragen ze direct bij aan minder CO2-uitstoot in de regio en aan het opwekken van hernieuwbare energie.

Uitbreiden

Meer halen uit GFTe

Inwoners scheiden steeds beter hun GFTe. Ook komen er steeds meer huishoudens in ons werkgebied bij. Daarom doen we onderzoek naar een tweede locatie voor de Groene Energiefabriek. Zo kunnen we in de toekomst nóg meer verwerken.

Ook onderzoeken we hoe we nog meer uit GFTe kunnen halen. Misschien ontwikkelen we binnenkort wel een nieuw product uit de Groene Energiefabriek.

Resultaten van de

Groene Energiefabriek

zakken compost
2.500.000
liter condenswater
4.500.000
m3 CO2
1.700.000
kWh warmte
10.000.000
M3 groengas
2.500.000
liter citrusbrandstof
12.000